Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De gewraakte bar langs het veld in Vriezenveen
Foto: RTV Oost fullscreen
Tijdens het gewraakte duel van DETO raakten dit weekeinde tientallen supporters slaags
Foto: Sportfoto-oost/Ron Jonker fullscreen

Veldslag DETO: club blijkt in overtreding met verkoop bier langs het veld

Geplaatst 12 jun 2018 - 15:05
Gewijzigd 12 jun 2018 - 16:45

De voetbalclub DETO heeft gedurende het totaal uit de hand gelopen voetbalduel van afgelopen weekeinde pal naast het veld alcohol geschonken aan de supporters van FC Groningen. Dit blijkt uit beelden van RTV Oost. Daarmee was de club in overtreding met de alcoholregelgeving, zoals die door de voetbalbond KNVB is opgesteld.

De verkoop van alcohol op en rond het voetbalveld is aan strenge regels gebonden. Zo mag er uitsluitend in de kantine worden geschonken en eventueel - slechts onder voorwaarden - vanaf een aangrenzend terras. De club loopt nu het risico op een forse geldboete.


Eigen biertap
Op beelden van RTV Oost is te zien dat er voor de bezoekende supporters een apart ‘vak’ was gecreëerd met daarin een eigen tapinstallatie. Volgens bronnen rond de club werd geprobeerd om de Groningers met bier zoet te houden, met als bijkomend voordeel dat ze niet in de kantine zouden komen. Ook aan de eigen DETO-supporters werd langs de kant van het veld bier geserveerd.


Geen waardeoordeel
Woordvoerder Daan Schippers van de KNVB zegt de situatie bij DETO niet voldoende te kennen om een oordeel hierover te kunnen vellen, maar bevestigt dat de verkoop van bier op en rond het veld niet is toegestaan. Een bestuurslid van DETO wil verder niet reageren: “De zaak is nu in onderzoek bij de KNVB. Gedurende dit onderzoek doen we geen mededelingen.”


Geen risicoduel
Het gemeentebestuur van Twenterand gaat intussen evalueren hoe het voetbalduel DETO-vv Groningen zo uit de hand kon lopen. Saillant detail: de politie was ervan op de hoogte dat Groningse hooligans naar Vriezenveen wilden afreizen, maar burgemeester Annelies van der Kolk is vooraf niet geïnformeerd over de risico’s rond het beladen duel.


Ondanks de concrete aanwijzingen dat leden van de harde kern van FC Groningen van de partij zouden zijn, besloot de politie het duel niet aan te wijzen tot risicowedstrijd. “Er waren geen signalen dat het uit de hand zou lopen. Vandaar ook dat de burgemeester niet is ingelicht”, zegt een woordvoerster.

Vinger aan pols
Volgens de zegsvrouw heeft het besluit niets te maken met de capaciteit van agenten in het weekeinde. “Je kunt altijd wel een blik agenten opentrekken, maar dat heeft natuurlijk wel gevolgen voor de verdere inzet. We hebben daarom vooraf een inschatting gemaakt. Wel vonden we het slim de vinger aan de pols te houden. Dat was ook de reden waarom we dicht in de buurt waren.”

Agenten in burger
Rond het veld stonden agenten in burger, die meteen hun collega’s alarmeerden toen de vlam in de pan sloeg. De politie was vervolgens binnen een minuut ter plaatse, waarna de tientallen vechtende supporters met honden uiteen werden gedreven.


Filmbeelden
Om verdere escalatie te voorkomen, werd bewust besloten ter plaatse geen aanhoudingen te verrichten. Mogelijk volgen die alsnog. “We hebben filmbeelden binnengekregen. Die zijn we momenteel aan het bestuderen”, aldus de politiewoordvoerster.

Evaluatie
Burgemeester Van der Kolk wil in dit stadium niet reageren. “We willen eerst de zaak evalueren. Wel vindt de burgemeester dat DETO en de politie de zaken heel erg adequaat hebben aangepakt”, zo laat ze via haar woordvoerder weten.

Meer lezen over: