Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Keklik Yücel
Foto: RTV Oost fullscreen

'Absurd dat Turken in Nederland van vrijheid genieten en toch kiezen voor Erdogan'

Geplaatst 14 jun 2018 - 19:35
Gewijzigd 15 jun 2018 - 14:24

Keklik Yücel uit Deventer begrijpt het niet dat Turkse inwoners in Nederland bij de komende verkiezingen in Turkije stemmen op president Erdogan. "Als ik het heel zacht en diplomatiek uitdruk is het heel zorgelijk en als ik meer mijn emotie uitspreek is het absurd dat je hier dagelijks gebruikt maakt van de vrijheid en dan gaat stemmen op een regime, een persoon, die dat wil wegvagen."

Het voormalig Tweede Kamerlid van de PvdA en politicoloog deed haar uitspraken in de tv-uitzending van Overijssel Vandaag. "Je kunt hier genieten van de vrijheid, zelfs je eigen politieke partij hier oprichten en daarop stemmen. In je media je woordje doen, alles kun je doen hier. Een democratie is dat het volk regeert en de Turkse Nederlanders regeren dan over een volk drieduizend kilometer verderop. Dat klopt ook al niet."

'Sultan van Turkije'

De vervroegde verkiezingen die president Erdogan heeft uitgeschreven, zijn volgens Yücel met een achterliggende reden. "Hij wil de nieuwe sultan worden van Turkije zeg ik altijd", vertelt ze. "Hij heeft een bepaald beeld van heerschappij over Turkije, maar ook over de rest van de islamitische wereld waar die veel over te zeggen wil hebben."

Volgens Yücel heeft Erdogan ook veel te verliezen. Ze stipt de vele corruptieschandalen aan die de laatste tijd naar boven zijn gekomen. "Hij heeft veel brokken gemaakt. Hij is niet voor niets aan het onderdrukken, omdat hij als hij verliest zeker berecht zal worden. Hij komt er niet mee weg. Erdogan heeft maar één weg en dat is winnen."

De verkiezingen beginnen vrijdag. Het stembureau in de Deventer Scheg is van negen uur 's ochtends tot negen uur 's avonds open. In totaal kan er vijf dagen gestemd worden. 

Meer lezen over: