Velderman over belastingclaim van 4,4 miljoen euro: "Raakt FC Twente financieel hard"

FC Twente heeft met de Belastingdienst een schikking van 4,4 miljoen euro getroffen over te weinig afgedragen loon- en omzetbelasting in de periode 2011-2015. Dat is 1,5 miljoen lager dan de Enschedeërs verwachtten, de club had 5,9 miljoen euro gereserveerd voor de claim.

Ondanks dat de claim een 'meevaller' is, voelt de club deze financiële klap toch. “De belastingclaim heeft lange tijd als een donkere wolk boven het stadion gehangen. Het is goed dat we nu weten waar we aan toe zijn. Dat laat onverlet dat dit FC Twente financieel hard raakt", aldus voorzitter Erik Velderman.

Ondanks dat de club altijd heeft gezegd dat er 5,9 miljoen opzij is gezet, is nog niet duidelijk hoe FC Twente de naheffing gaat betalen. "We inventariseren hoe we deze claim kunnen financieren. Al onze energie hebben we nodig voor de toekomst en dit is daarin een uiterst belangrijke stap", legt Velderman uit.

Onderzoek

De Belastingdienst startte begin 2016 een onderzoek naar alle in- en uitgaande transfers bij FC Twente in de periode 2011 tot en met 2015. Aanleiding daarvoor waren aanwijzingen en berichten over mogelijke onregelmatigheden.

Het onderzoek betrof een loonbelasting- en omzetbelastingonderzoek en richtte zich met name op mogelijke betalingen aan spelers via derden. Daarbij was de Tadic-transfer het meest in het oog springend.

Van de naheffing heeft een bedrag van 2,9 miljoen euro betrekking op de transfer van Dusan Tadic. FC Twente heeft aan de onderzoeken van de Belastingdienst haar volledige medewerking verleend. Over de verschillen van inzicht is tussen de Belastingdienst en de club langdurig en in goede harmonie gesproken. Uiteindelijk is overeenstemming bereikt.

Betalingsregeling
Twente heeft weliswaar op de balans een voorziening getroffen voor de naheffing, maar heeft het geld niet in kas. Er is een betalingsregeling getroffen met de fiscus. Over de termijn daarvan wil Velderman niets zeggen. 

Meer over dit onderwerp:
FC Twente Nieuws Betaald voetbal Voetbal Sport
Deel dit artikel: