Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
De media wordt geladen ...
Verkiezingen delen Deventer in tweeën
Foto: RTV Oost fullscreen

Turkse verkiezingen delen Deventer in twee kampen

Geplaatst 14 jun 2018 - 12:00
Gewijzigd 03 jul 2018 - 11:05

"De Turkse verkiezingen die vrijdag beginnen, delen de Turkse gemeenschap in Deventer in tweeën." Dat zeggen woordvoerders van de alevitische vereniging in de stad. "Je bent vóór president Erdogan, of tégen. Er is geen middenweg."

Bij de alevieten zijn vrijwel geen voorstanders van de huidige president te vinden. "De meesten hier stemmen CHP. Wij willen graag de democratie terug in ons moederland. Met een politieke staat én een religieuze staat. Die twee moeten niet vermengd worden."

Kwart miljoen

De verkiezingen voor Turkse Nederlanders beginnen morgen en duren tot en met dinsdag. Er kan gestemd worden in Deventer, Den Haag en Amsterdam. Ongeveer een kwart miljoen mensen kunnen hun stem uitbrengen. In Turkije zelf, kan pas op 24 juni gestemd worden. De Turken kiezen zowel de president als het parlement. 

President Erdogan heeft de verkiezingen uitgeschreven, vervroegd. Na de verkiezingen krijgt de gekozen president meer macht, omdat dan een nieuwe grondwet ingaat. Ongeveer 5 procent van de Turkse stemgerechtigden stemt over de grens, dus onder meer in Nederland. De afgelopen keren koos zo'n 70 procent van hen voor Erdogan.

Spannend

Dit maal lijkt het spannender te worden dan ooit. De oppositiepartijen maken samen een goede kans om Erdogan te verslaan. "Daarom is het nu belangrijk om te gaan stemmen", zeggen ze bij de alevitische vereniging.

Voorstanders van Erdogan lijken in de stad hun kaken op elkaar te houden. Bij de Turkse moskee aan de Smyrnastraat krijgen we geen toestemming interviews af te nemen. Ook in het hart van de Turkse commercie, de Rielerweg, krijgen we geen voorstanders van Erdogan te spreken.

Het stembureau in de Deventer Scheg is van 9 uur 's ochtends tot 9 uur 's avonds open. In totaal kan er 5 dagen gestemd worden. Stemmers wordt gevraagd om met het openbaar vervoer te komen, of te parkeren bij de A1. Er worden pendelbussen naar het stembureau ingezet.