Deventer wethouder Kolkman: 'Ik wist niks van 19e-eeuwse werkomstandigheden bij Werkmakelaar-Oost'

Wethouder Jan Jaap Kolkman (PvdA), met onder meer Werk en inkomen in zijn portefeuille, zegt niets te hebben geweten van de slechte werkomstandigheden bij Werkmakelaar-Oost. Het bedrijf uit Deventer werd deze week failliet verklaard. Dat faillissement kan de gemeente tonnen gaan kosten.

Deze week kwam naar buiten dat meerdere werknemers van Werkmakelaar-Oost klaagden over de werkomstandigheden. De klachten varieerden van seksuele intimidatie tot dreiging.

Terwijl de gemeente vorige week in een rapport nog aangaf dat er 'geen signalen' van slechte arbeidsomstandigheden bekend zouden zijn. Kolkman gaf de opdracht voor het rapport.

Geen verwarming in de winter

In een interview met RTV Oost zegt Kolkman niks te hebben geweten van de klachten. "Mijn grootste zorg: hoe kan het dat ik niet weet van zulke vervelende omstandigheden? Het is te gek voor woorden."

Wethouder Kolkman over failliet Werkmakelaar-Oost

Wethouder Kolkman bij Radio Oost.

Tijdens een speciaal ingelaste Raadstafel hielden oud-medewerkers gisteravond hun verhaal. "Daar kwamen dingen aan de orde waar ik niet vrolijk van werd. Integendeel zelfs", zegt Kolkman.

"Ongeveer alles wat negentiende-eeuws werkgeverschap kenmerkte kwam daar naar buiten toe. In de winter werd de verwarming uitgezet om kosten te besparen. Soms werd er niet uitbetaald. Er heerste een angstcultuur, er waren veel gevallen van ziekte, stress en intimidatie. Voor mij was dat absoluut nieuws. Ik kende dat niet."

Subsidie kwijt

Werkmakelaar-Oost haalde mensen uit de bijstand door ze in haar eigen productie- en confectiebedrijf aan het werk te zetten, of door ze elders te detacheren. Voor elke persoon die het bedrijf op deze manier hielp, kreeg het subsidie van de gemeente.

Het gaat om honderdduizenden euro's aan subsidie die de gemeente door het faillissement kwijt dreigt te raken. Kolkman: "Ik zit na te denken of ik mezelf wat kan verwijten. De signalen die ik kreeg waren minimaal. Het eerste jaar deed het bedrijf het zelfs erg goed, en haalden ze meer mensen dan verwacht uit de bijstand waardoor we op de bijstand konden besparen."

Uitvoeringsorganisatie: klachten al wél bekend

Op de vraag of de controle op het bedrijf onvoldoende was, antwoord Kolkman: "Het werd steeds gemonitord. De uitvoeringsorganisatie Deventer Werktalent zat er wekelijks bovenop."

Opmerkelijk, want de directeur van Deventer Werktalent liet aan De Stentor weten dat er bij haar organisatie wel degelijk klachten over de arbeidsomstandigheden bij Werkmakelaar-Oost zijn binnengekomen. De directeur zegt niet betrokken te zijn geweest bij het opstellen van het rapport van de gemeente.

Over twee weken moet Kolkman zich verantwoorden in een debat met de gemeenteraad.

Deel dit artikel: