Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Een militair ligt onopvallend in de berm op te letten
Foto: RTV Oost / Jaap Even fullscreen
De media wordt geladen ...

Militaire oefening verplaatst zich vandaag van Achterhoek naar Twente

Geplaatst 14 jun 2018 - 09:58
Gewijzigd 14 jun 2018 - 11:18

Ze begonnen maandag in Apeldoorn en morgen zit het er al weer op als ze terugkeren naar de basis in Eibergen. Maar vandaag oefent een groepje militairen in Overijssel.

Ze zijn met z'n vijven. Eentje ligt in de berm verstopt om de weg in de gaten te houden. Iets verderop zijn vier collega's druk in de weer met landkaarten en een camera.

'De vijand heeft gedreigd'

"Die man in de berm ligt daar voor de veiligheid van zijn collega's", zegt wachtmeester Barendregt. "De vijand heeft gedreigd ons land binnen te vallen en daar hebben we dus een bewakingsoefening voor uitgedacht."

Het gaat om een fictief scenario. "Maar alle taken en technieken die ze uitvoeren zijn zeker serieus ja. De taak voor deze jongens is eigenlijk de vijandelijke activiteit te onderkennen."

Verdekt opgesteld

Iets verderop staat een camera verdekt opgesteld. Die wordt vanuit een voertuig handmatig bediend. Hiermee kan de hele omgeving in de gaten gehouden worden. Ondertussen buigen twee militairen zich over een landkaart. Om de route van de vijand in de gaten te houden.

De oefening van vanochtend was in het buitengebied van het Gelderse Neede. Rond 08.00 uur werd het spul opgepakt en koers gezet richting Overijssel. "Jullie zullen er als het goed is niks van merken. We gebruiken voornamelijk B-wegen en onverharde paden", stelt Barendregt gerust.