Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Weerstation voor Senshagen
Foto: RTV Oost/Chantal Everaardt fullscreen
Stadshagen krijgt 50 meetstations
Foto: Esri Nederland fullscreen

Senshagen in Stadshagen; wijkbewoners meten zelf leefklimaat en luchtkwaliteit

Geplaatst 14 jun 2018 - 15:58
Gewijzigd 14 jun 2018 - 17:54

In de Zwolse wijk Stadshagen komen 50 weerstations te hangen waarmee de wijkbewoners zelf de luchtkwaliteit, de neerslag en bijvoorbeeld de temperatuur in hun tuin meten. Uiteindelijk worden de gegevens gebruikt om meer inzicht en dus meer begrip te krijgen voor het veranderende klimaat. De bewoners klimaat-bewuster maken, dat is het doel van Senshagen.

Er hangen er nu nog maar zes, maar het project is ook nog maar een week geleden begonnen. Bij de Stadshoeve midden in de jonge wijk staat al wel zo'n weerstation.

Martin Hendriksen van de Stadshoeve doet graag mee aan Senshagen. "Wie heeft het tegenwoordig niet over het milieu, via deze weg krijgen we meer inzicht en dus meer begrip over het klimaat en het milieu. Het past bij onze visie om duurzaam te werken en informatief te zijn naar de wijkbewoners, daarom hebben we een weerstation geadopteerd en delen wij de gegevens."

Samenwerking

De gegevens die de weerstations meten komen samen op een digitaal platform, de Zwolle Hub, ook het KNMI en het RIVM doen mee. Vijf jaar lang worden de gegevens verzameld. "Uniek is dat, straks is Stadshagen het dichtst bemeten stuk van heel het land. De gegevens zijn voor iedereen te bekijken."

Marcel Broekhaar van de gemeente Zwolle woont zelf in de wijk. Hij heeft thuis ook een weerstation hangen. "Ik kijk elke avond wel even op het digitale platform naar de gegevens. We hopen dat mensen enthousiast worden voor en door het project en meer bewust worden van de klimaatveranderingen. Je kunt als inwoner van de wijk zelf veel doen; denk aan minder stenen in de tuin, vaker de fiets pakken voor een schonere lucht."