Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De Vecht
Foto: RTV Oost fullscreen

Waterschap Vechtstromen krijgt prijs voor bloemrijke dijken

Geplaatst 14 jun 2018 - 13:32
Gewijzigd 14 jun 2018 - 14:41

Waterschap Vechtstromen krijgt een prijs voor bloemrijke dijken, de Pro Flora et Securitate. De onderscheiding wordt morgen uitgereikt aan Wim Stegeman van het dagelijks bestuur van waterschap Vechtstromen op de dijk van de Loozensche Linie bij Gramsbergen. Het is dan ook juist deze dijk die een bloemrijke vegetatie kent.

De onderscheiding is ingesteld door Peter Glas, oud-voorzitter van de Unie van Waterschappen. Glas wil met de prijs beheerders stimuleren dijken te bekleden met een bloemrijke vegetatie. Zijn initiatief is een antwoord op de soortenarme dijkvegetaties, die overal de boventoon voeren. In Nederland liggen 17.000 kilometer aan dijken.

Flowerpower
Met een bloemrijke dijk of 'Flowerpower Dijk' ontstaat enerzijds een kruidenrijke wortelzone die bijdraagt aan de stabiliteit van de dijkbekleding. Ook draagt een rijke dijkbegroeiing bij aan een betere habitat voor insecten, weidevogels en andere dieren. Naast het initiatief van de Vogelbescherming om in Nederland bloemrijke weiden terug te krijgen, vergroten bloemrijke dijken de biodiversiteit en daarmee de kansen voor weidevogels om te overleven.


Sinds 2015 zijn ediverse initiatieven bekroond met de onderscheiding. Dit jaar heeft waterschap Hollandse Delta een deel van de Gorsdijk in de Hoekse Waard genomineerd. Hoogheemraadschap Delfland kreeg de prijs voor het project ‘Honey Waterway Delftland’. Waterschap Vechtstromen ziet de dijk nabij de Loozensche Linie bekroond.

Verschralingsbeheer
De bloemendijk is gelegen langs de Overijsselse Vecht in de gemeente Hardenberg. Het gaat om het gedeelte van de Vechtdijk rond de Loozensche Linie. De dijk wordt door het waterschap beheerd en onderhouden op basis van verschraling, waarbij wordt gestreefd naar een soortenrijke vegetatie. Op deze dijk komt met name de zeldzame Vechtanjer voor. De natuur in het buitendijkse gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer en de zorgboerderij Zwieseborg. Ook in deze gebieden die direct aan de dijk zijn gelegen komt een mooie bloemrijke vegetatie voor.