Satudarah-leider Michel B. wil op vrije voeten

Satudarah-leider en oprichter van Chapter Eastside in Enschede, Michel B., wil graag zijn eindproces in vrijheid afwachten. Zijn advocate deed dat verzoek vandaag bij de rechtbank in Zwolle. De rechter doet later vandaag uitspraak over dat verzoek.

De 53-jarige Michel B. wordt door Justitie verdacht van leiding geven aan een criminele organisatie, met als doel afpersing, drugshandel, wapenbezit en witwassen. Naast hem worden er nog vier landelijke kopstukken van de club vervolgd. B. is vandaag aanwezig in de rechtszaal. Voorafgaand aan de zitting werd hij letterlijk omarmd door zijn 'brothers'.

Volgens zijn advocate heeft Michel B. geen reden om te vluchten en zal hij zich houden aan voorwaarden. "Er mag een borgsom ingesteld worden. Een enkelband is ook goed." B. wil graag bij zijn gezin zijn. Ook kampt hij met gezondheidsproblemen.

 

Skivakantie
Michel B. woonde voordat hij uitweek naar de Duitse grensplaats Alstätte, in Enschede. Hij werd eerder dit jaar tijdens een skivakantie in Oostenrijk tot twee keer toe opgepakt en is uitgeleverd aan Nederland. 

Michel B. (Foto: RTV Oost)
Michel B. (Foto: RTV Oost)

 

Onno Kuut

Door verschillende Duitse getuigen wordt hij ook aangewezen als verantwoordelijke voor de gewelddadige moord op Enschedeër Onno Kuut in 2009. De twee kenden elkaar goed. Ze waren verantwoordelijk voor het deur-beleid in de Enschedese seksbranche. Kuut sloot zich later aan bij de zogenaamde tattookillers, een liquidatiegroep. Michel B. wordt volgende maand gehoord over de moord op Kuut. Het proces dient dit najaar.

Verboden

Gisteren nog heeft de rechtbank in Den Haag Satudarah tot verboden organisatie verklaard. Volgens de rechter vormt de motorclub een gevaar voor de openbare orde. De club zou geweld propageren en zelfs belonen.

Satudarah Eastside (Foto: RTV Oost)
Satudarah Eastside (Foto: RTV Oost)

 

 

Deel dit artikel: