Vragenvuur voor Deventer wethouder Kolkman: Waarom ging het mis met Werkmakelaar Oost?

Voor de Deventer gemeenteraad is nog veel onduidelijk over het faillissement van het bedrijf dat mensen in de bijstand weer aan werk moest helpen.

Dat gebeurde in de afgelopen jaren met behulp van flink wat subsidie van de gemeente Deventer. Maar de doelstellingen werden niet gehaald, de arbeidsomstandigheden waren slecht en het bedrijf werd onlangs failliet verklaard.

Rampzalig

"Een rampzalig scenario", aldus Kitty Schmidt van Deventer Sociaal gisteravond in het Deventer stadhuis. Samen met alle andere fracties maakte ze van een vragenuur een vragenvuur. Want was Werkmakelaar Oost wel financieel gecheckt voordat de gemeente ermee in zee ging? En waarom kreeg het bedrijf zo makkelijk subsidie toen het even minder ging? En waarom heeft de wethouder daarover niet met de raad gecommuniceerd?

 

Wethouder Kolkman ging gisteravond door het stof. "Ik heb grote spijt dat ik de raadsleden niet uitgebreider heb geïnformeerd. Ook al hoefde dat volgens de regel van de wet niet." Kolkman moet zich volgende week in de gemeenteraad verantwoorden voor zijn beleid. Hij erkent dat het niet goed is gegaan met Werkmakelaar Oost. "En dat gaat me vooral aan het hart voor de ex-werknemers die daardoor gedupeerd zijn."

Hart en ziel

Of Kolkman zich zorgen moet maken om zijn positie? "Dat is aan de raad", aldus de wethouder. "Ik ben met hart en ziel verbonden aan dit werk in deze stad. Werk me drie slagen in de rondte om het voor mensen die het moeilijk hebben een beetje beter te maken. Alle projecten zijn tot nu tot goed gegaan, maar Deventer Werkmakelaar niet, dat is duidelijk, klaar."

Deel dit artikel: