Restanten middeleeuwse brug gevonden bij graafwerk Kampen

De werkzaamheden bij de Cellebroederspoort in Kampen liggen voor onbepaalde tijd stil. Bij de aanleg van een nieuw afwateringssysteem kwamen de restanten van een middeleeuwse brug boven water.

Stadsarcheoloog Alexander Jager is opgetogen over de vondst. "We wisten wel dat er een waterweg liep hier bij de 1e Ebbingestraat, maar we dachten dat hier een sluis had gezeten, dat blijkt nu een brug te zijn. Prachtig om te zien en ook van grote waarde voor de stad."

Waterballet

De grote groene buizen voor de regenwaterafvoer liggen al klaar om in de grond te gaan. De graafmachine was al volop aan het werk, maar dat mag nu even niet meer.

"De gemeente moet een besluit nemen over wat we met deze vondst gaan doen. Ik zeg behouden, maar ik begrijp heel goed dat de afwatering hier niet goed is en voor de buurtbewoners een belangrijk punt is om aan te pakken." Jager weet dat bij een dikke hoosbui het soms een waterballet wordt in de buurt. "Natte voeten en verzakking van panden door nattigheid, dat is ook niks natuurlijk."

Brug

De restanten liggen nu open en bloot in het wegdek, Jager hoopt dat dat snel wordt afgeschermd. "Niet alleen ter bescherming van deze middeleeuwse brug, hij dateert uit de 16e eeuw, maar ook voor de mensen. Je wilt niet dat iemand zich bezeert."

De stadsarcheoloog geeft een advies aan de gemeente over de waarde van de vondst en de mogelijkheden om het stukje Middeleeuwen te bewaren en te behouden. "Maar de gemeente bepaalt uiteindelijk, maar als het aan mij ligt wist ik het wel."

Deel dit artikel: