Een miljoen Nederlanders zijn familie van een kolonist. Ben jij er één?

Twee honderd jaar geleden werden de Koloniën van Weldadigheid opgericht om arme gezinnen uit de steden een nieuwe toekomst op het platteland te geven. Ongeveer één miljoen Nederlanders stammen af van mensen die in deze koloniën hebben gewoond.

Op allekolonisten.nl kun je zien of je familie bent van een kolonist. Inschrijfregisters, signalementskaarten met foto’s en correspondentie zijn hier ook te vinden. Een digitale archivaris helpt je op weg.

Wat Bennie Mensink ontdekte

Bennie Mensink ontdekte jaren geleden al dat hij afstamt van een koloniefamilie. Hij woont nu in Wilhelminaoord in Drenthe, tegenover het koloniehuis waar hij en zijn familie altijd gewoond hebben.

Jan Mensink is familie van Bennie. Hij was jarenlang directeur van de Maatschappij van Weldadigheid. Onder zijn leiding zijn veel archieven ontsloten, waardoor mensen er nu makkelijk achter kunnen komen of ze familie zijn van koloniegangers.

 

Interactieve tafel

In museum De Koloniehof in Frederiksoord staat sinds kort een interactieve tafel, waar bezoekers kunnen uitvinden waar eventuele familie zelfs gewoond heeft in de koloniedorpen.

 

 

Dit weekend wordt duidelijk of de 200 jaar oude Koloniën van Weldadigheid een plek krijgen op de beroemde Werelderfgoedlijst van Unesco. Ook de Overijsselse dorpen Willemsoord en Ommerschans zijn onderdeel van de koloniën.

Bang voor massa toerisme

Bennie Mensink uit het Drentse koloniedorp Wilhelminaoord vindt het eigenlijk helemaal niet erg wanneer de koloniën geen plek zouden krijgen op de Werelderfgoedlijst. Hij is bang voor massa toerisme naar de koloniën.

 

Deel dit artikel: