Overijssel kan wa wat: Kok Bas Jonker uit Sibculo

Bas Jonker kan wa wat. De 19-jarige kok uit Sibculo werd afgelopen jaar zesde tijdens de landelijke MBO-vakwedstrijden 'Skills The Finals'. Momenteel zit hij in het tweede jaar van de niveau 3 koksopleiding op het Alfa-College. Daarna stroomt hij door naar Niveau 4. "Ik ben nog lang niet uitgeleerd."
tekst gaat verder onder de foto
Overijssel ka wa wat (Foto: RTV Oost)
Overijssel ka wa wat (Foto: RTV Oost)

Druk bezig met de mise en place voor een high-tea die middag en voor het diner die avond, vertelt Bas over zijn passie voor koken. "Ik was altijd al geïnteresseerd in koken en in het ontdekken van nieuwe smaken. Uiteindelijk begon ik met helpen tijdens de voorbereidingen voor het kerstdiner." Na de middelbare school was de koksopleiding een logische stap voor hem. 

Naar buiten

De jonge kok is op dit moment werkzaam bij hotel/restaurant Mooirivier te Dalfsen. "Daar krijg ik de kans om veel kennis en ervaring op te doen", meldt Bas. Samen met zijn collega's gaat hij in de pauzes vaak naar buiten, de natuur in. "Dat doen we om nieuwe producten en smaakcombinaties te vinden", zegt de kok.

"Op dit moment bijvoorbeeld, maak ik dit gerecht af met een klein bloemetje. Die hebben we hiernaast geplukt."

tekst gaat verder onder de foto

Bas Jonker (Foto: RTV Oost / Bente Pouwels)
Bas Jonker (Foto: RTV Oost / Bente Pouwels)

Toekomst

In september start Bas met zijn nieuwe opleiding aan de Cas Spijkers Academie op het ROC in Almelo. "Daar heb ik ontzettend veel zin in. Ook ga ik dan aan de slag bij een ander leerbedrijf waar het allemaal nog iets verfijnder is. Kortom: ik ga er nog meer leren en ervaring opdoen."

Qua doelen op de lange termijn is Bas erg duidelijk. "Als school achter de rug is, wil ik ergens aan de slag als souschef. Mijn uiteindelijke droom is toch wel om een eigen zaak te beginnen."

Bas Jonker (Foto: RTV Oost / Bente Pouwels)
Bas Jonker (Foto: RTV Oost / Bente Pouwels)

Overijssel kan wa wat is een videoreeks over talenten uit onze provincie. Van fotografe tot kok, niets is te gek. Dit was deel 1 uit een serie van 8.

Meer over dit onderwerp:
Sibculo Kok Overijssel kan wa wat Verhalen Nieuws
Deel dit artikel: