Justitie: "Billendoekje met opzet in keel baby gedrukt door vader"

"Ik ga een forse gevangenisstraf tegen hem eisen", dat zei de officier vandaag over een 32-jarige Deventenaar, die volgens Justitie heeft geprobeerd zijn 3 maanden jonge dochtertje om het leven te brengen. Volgens het OM heeft de man een billendoekje in de keel van de baby gedrukt.

"Het doekje zat zo vast in de keel, dat het operatief verwijderd moest moest worden", zegt de officier. "Dat kan een baby van 3 maanden echt niet zelf hebben gedaan. Daarnaast heeft de vader het kindje ook nog met het hoofd onder de kraan gehouden, terwijl ze dus niet door haar mond kon ademen door het doekje in haar keel. Dat duidt voor mij op opzet."

Paniek

Volgens de advocaat van de vader heeft 'ie gehandeld in paniek. "Hij heeft geprobeerd het er uit te halen, maar heeft het per ongeluk er verder ingedrukt." Volgens de advocaat speelde de vader met zijn dochtertje, door van de billendoekjes propjes te maken en die naar haar hoofd te gooien. "De baby heeft vervolgens zo'n doekje gepakt en het in haar mond gepropt." Volgens het NFI kan zoiets inderdaad gedaan worden door een baby van die leeftijd.

Lomp

"Maar het blijft raar dat het doekje zo vast in die keel zat", zegt het OM. "Eerst hing het 3 centimeter uit de mond, dan kun je zo'n doekje er toch gewoon uittrekken? Daarnaast is het opvallend dat de baby zoveel blauwe plekken en botbreuken had in die eerste paar maanden van haar leven. En er waren telkens maar 2 mensen bij haar, de vader en moeder. De moeder is zorgend, de vader is lomp. Dat geeft hij zelf ook aan."

Blauwe plekken

Volgens het NFI is het onmogelijk dat een kindje van drie maanden zoveel blauwe plekken en botbreuken heeft. De botten zijn dan nog flexibel en bij een kleine val of stoot breekt er niets. "Dan moet er dus wel heel veel kracht zijn uitgeoefend", zegt Justitie.

De ouders zelf zeggen bij het consultatiebureau aangegeven te hebben dat hun kindje zo vaak blauwe plekken had. Het consultatiebureau zou gezegd hebben: "Dat gebeurt vaker" en de ouders weer naar huis gestuurd hebben. 

Luier

"Er is die 23 december veel gebeurd", zegt de officier van justitie. "Pas als de vader de luier heeft verschoond en het pakje heeft aangedaan, belt hij 112. Tot die tijd kon de baby dus niet of nauwelijks ademhalen, omdat het doekje in haar keel zat." Het baby'tje overleefde de gebeurtenis ternauwernood. Inmiddels is het meisje 10 maanden oud en kerngezond. 

Gevangenis

De Deventenaar wilde zijn eindproces graag in vrijheid afwachten. Maar daar gaat de rechtbank niet in mee. "Zijn persoonlijke belang weegt niet op tegen het maatschappelijk belang." Hij blijft vastzitten in de gevangenis in Almelo.

Dat valt hem volgens zijn advocaat zwaar. "Hij heeft lichamelijke en psychische klachten." Wel krijgt hij wekelijks bezoek van zijn kindje met moeder. 

Het eindproces dient op 11 september. 

Meer over dit onderwerp:
Deventer poging doodslag baby Nieuws
Deel dit artikel: