Onthullende documentaire over Lelystad Airport in première in Dalfsen

In Dalfsen gaat vanmiddag een film in première over de misstanden rond de ontwikkeling van Lelystad Airport. Want niet alleen in de Milieu Effect Rapportage ging veel fout, volgens filmmaker Rob de Wind uit Friesland gaat er heel veel meer fout.

"We hebben een MER gehad die vol fouten stond, maar denk niet dat dat het enige was", steekt de filmmaker van wal.

Gezondheidrisico's

Hij begint vervolgens aan een opsomming die er niet om liegt. "Onderzoeken over de risico's op botsingen met vogels, over de geluidsoverlast van laagvliegen, ultrafijn stof dat een groot effect heeft op de gezondheid van mensen die onder de vliegroutes wonen."

Volgens De Wind wordt er vervolgens helemaal niet over de gezondheidsrisico's gesproken. "Je zou van de overheid verwachten dat zij de belangen van burgers beschermen maar dat is echt niet wat er gebeurt momenteel."

Nooit eerder vertoond

De documentaire 'Lelystad Airport in nevelen gehuld' bevat beelden en interviews die nooit eerder te zien waren. De Wind laat onder meer zien dat ervaren piloten zich zorgen maken over de risico's van laagvliegen.

Ook toont hij aan dat de landingsbaan van Lelystad Airport wel degelijk geschikt zou zijn voor grote zware vliegtuigen. Dat in tegenstelling tot wat minister Cora van Nieuwenhuizen zegt. Zij stelt dat die vliegtuigen niet op Lelystad Airport kunnen landen.

Het zijn enkele voorbeelden, de documentaire bevat veel meer onthullend materiaal.

 

'Het nieuwe Schiphol'

"Ik wil dat bewoners onder de aanvliegroutes zich realiseren wat er gaat gebeuren. Als het zo doorgaat als nu, dan is Lelystad straks het nieuwe Schiphol. En al dat vliegverkeer krijgen wij over ons heen", aldus de betrokken filmmaker.

 

De première is vanmiddag om 16.00 uur in theater 'De Stoomfabriek' in Dalfsen. Wanneer de film op televisie te zien zal zijn, is nog niet bekend.

Deel dit artikel: