Mannelijk naakt in Deventer: 'hij mag gezien worden, de man'

Er is veel te weinig aandacht voor mannelijk naakt. Vond een groep mannen in Deventer. De mannen bedachten een expositie en zochten contact met samensteller en kunstrecensent Rob Smolders. Hij selecteerde werk van bijna dertig verschillende Nederlands en Overijsselse kunstenaars die de naakte man in alle facetten laat zien. Komende week wordt de tentoonstelling DE MAN, mannelijk naakt in vele gedaanten geopend door theatermaker Lucas de Man.

Vrouwelijk naakt is veel vanzelfsprekender. De vrouw is door de eeuwen heen de muze van vele -vooral mannelijke - kunstenaars geweest en dus veel vaker verbeeld en vastgelegd. Vooral in de afgelopen decennia komt de man er bekaaid vanaf, vindt curator Rob Smolders.

Voor hem is het niet nieuw om een taboedoorbrekend thema te kiezen. Hij maakte eerder spraakmakende tentoonstellingen waaronder een met de titel 'Jezus is boos'. 

Praat erover

Smolders vindt het hoog tijd om de toenemende preutsheid te bespreken. Het internet heeft negatieve beeldvorming over de man versterkt en het beeld van 'de man' instabiel gemaakt. "Het lichaam is niet alleen een bron van seksualiteit, en soms daaruit voortvloeiend geweld."

Hoewel ook dat besproken moet worden: Smolders koos een levensgroot werk van Ronald Ophuis. Een 'oorlogsjournalist in de schilderkunst'. Ophuis schildert op rauwe en indringende wijze ervaringen en voorvallen die gezien en besproken moeten worden. Zo ook in deze tentoonstelling.

"Geen sensatiezucht"

"Dat het bij deze expositie draait om het naakte lichaam is geen sensatiezucht" zegt Smolders. Evenals de organisatoren. Het lichaam mag ook bewonderd worden, zoals een atleet en een danser excelleren.

Of zoals de vorig jaar overleden schilder Herman Gordijn weergeeft: een gespierde maar voluptueuze blote man op hoge hakken die zie door een raam laat bewonderen door twee zuurkijkende oude dames. De man als een trotse prostitué. 'Maar ze kijken wel!' Zegt Rob Smolders. 

 

Voor iedereen

De expositie in kunsthal KunstaanZ(et) is georganiseerd door het COC. Ook deze belangenorganisatie wil stereotiepe beelden doorbreken en de tolerantie vergroten. Maar de expositie is allerminst bedoeld voor LHTB-geïnteresseerden. Hij is juist voor iedereen. Het motto is ' hoe je hem ook wenst te zien. Hij mag gezien worden; de man.'

 

De tentoonstelling in de kunsthal is vanaf 20 juli tot 2 september te zien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.