Vierde official Björn Kuipers ziet Frankrijk WK-titel pakken bij laatste kunstje op eindtoernooi

Björn Kuipers heeft met zijn rol als vierde official tijdens de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië (4-2) afscheid genomen van het hoogste podium. De mondiale eindronde in Rusland was zijn laatste kunstje op een eindtoernooi.

De arbiter uit Oldenzaal hoopte vurig af te mogen sluiten met het fluiten van de finale, maar dit was aan de Argentijn Nestor Pitana besteed. Kuipers was onder meer verantwoordelijk voor het doorvoeren van de wissels en zou alleen binnen de lijnen komen indien Pitana wat zou overkomen.

WK prooi voor Frankrijk
Vanaf de zijlijn zag Kuipers hoe Frankrijk in een meeslepend duel het WK op zijn naam schreef. Ondanks een treffer van Ivan Perisic stonden de Fransen bij de rust door een eigen doelpunt van Mario Mandžukic en een benutte strafschop van Antoine Griezmann met 2-1 voor. Na de rust zorgden Paul Pogba en Kylian Mbappé voor de 4-1 voorsprong. Door een blunder van Hugo Lloris en daarmee de 4-2 gloorde er weer even Kroatische hoop, maar een echt slotoffensief kwam er niet.

Vier duels op het veld

Kuipers floot dit toernooi vier duels. In de groepsfase leidde hij Egypte - Uruguay (0-1) en Brazilië - Costa Rica (2-0). In de achtste finales was hij de scheidsrechter bij Spanje Rusland (1-1, Rusland won na strafschoppen) en in de kwartfinales was hij de leidsman bij Zweden - Engeland (0-2).

Meer over dit onderwerp:
Björn Kuipers Betaald voetbal Voetbal Sport
Deel dit artikel: