Overvaller supermarkt Enschede was volledig de weg kwijt

De 23-jarige man uit Enschede die op 5 maart een supermarkt in de Enschedese wijk Helmerhoek probeerde te beroven, was helemaal de weg kwijt. Dat bleek vanmiddag tijdens zijn rechtszaak waar de officier van justitie een verplichte opname van één jaar in een psychiatrische kliniek eiste.

De man was op 5 maart weggelopen uit Helmerijde, de psychiatrische instelling aan de Broekheurne-Ring vlakbij de supermarkt. Hij zat daar nadat hij een week eerder was aangehouden door de politie omdat hij met een clownsmasker op zijn hoofd door Enschede fietste. 

Mislukte overval
Op weg naar de supermarkt zou de man een vrouw van achteren hebben geslagen met een boomtak. Zij liep lichte verwondingen aan haar hoofd op. Op de parkeerplaats van de supermarkt zou de man drie auto's vernield hebben.

In de winkel pakte hij een groot mes uit de schappen waarmee hij een caissière zou hebben gedwongen hebben tot de afgifte van geld. Daarna werd hij door een politieagent in burger en meerdere klanten tegen de grond gewerkt en aangehouden. 

Waanbeelden
Een psychiater die de man na zijn aanhouding sprak, stelde vast dat de man volledig toerekeningsvatbaar was. De man had waanbeelden doordat hij al een tijdje geen medicijnen had geslikt. Die moet de man innemen om psychotische aanvallen tegen te gaan. "Het leek erop alsof er iemand naast me stond die mij overnam", vertelde de verdachte de rechters in Almelo vandaag.


De Enschedeër zit nog steeds in de kliniek maar wordt op dit moment niet behandeld; hij krijgt alleen wat medicatie die zijn waanbeelden een beetje onderdrukken. Volgens zijn advocate wacht de kliniek de beslissing van de rechters af voordat er wordt overgegaan tot het behandelen en toedienen van de juiste medicatie.

De waanbeelden zijn nog steeds niet weg, erkende de man. Hij heeft nog steeds het idee dat er iemand naast hem staat die zijn gedrag bepaald. Ook denkt de man dat hij ieder moment dood neer kan vallen.


Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
Helmerhoek Regio Enschede rechtbank overval Nieuws
Deel dit artikel: