Scheidsrechter en priester André Monninkhof is fan van FC Twente maar blijft kritisch

Sport is belangrijk in onze samenleving. Kijk maar naar de financiële problemen van FC Twente: iedereen heeft er een mening over. Vorige maand presenteerde het Vaticaan een document over de betekenis van sport. Priester André Monninkhof deelt zijn eerste indrukken kennis van het stuk.

Monninkhof is priester in Enschede. In zijn vrije tijd is hij scheidsrechter voor de jeugd onder de achttien jaar. Als voetballiefhebber volgt hij de ontwikkelingen bij FC Twente op de voet.

Staatssteun

FC Twente heeft dan wel een deal gesloten met de gemeente, de club is nog niet uit de gevarenzone. Want als de Europese gemeenschap zegt dat er sprake is van staatssteun heeft de club alsnog een probleem. Dat de club in de problemen zit gaat hem aan het hart, "maar het kan niet zo zijn dat de gemeente de club koste wat kost overeind moet houden. Zeker niet als daardoor bijvoorbeeld mensen met een handicap niet goed goed zouden worden geholpen".

Grote bedragen

Er gaan grote bedragen om in de sport, en dan vooral bij voetbal. Juventus betaalde onlangs 112 miljoen euro aan Real Madrid voor Ronaldo, die daar 30 miljoen per jaar gaat verdienen. Het heeft iets immoreels, beaamt Monninkhof.

Een plek van ontmoeting

Maar sport verbindt en verbroedert ook. In het document Giving the best of Yourself gaat paus Franciscus in op de rol van sport bij de opvoeding en als plek van ontmoeting. Daarnaast is sport volgens de Paus middel voor missionering en heiliging. Monninkhof: "Samen sporten met mensen die in een asielzoekerscentrum verblijven bijvoorbeeld". 

Nieuwe benoeming in Ommen

Monninkhof, (Oldenzaal, 1961) werd in juni 2010 benoemd als pastoor in Enschede. Daar gaf hij sturing aan een reorganisatieproces waarbij vier van de zeven kerken moesten worden afgestoten. Per 1 september wordt hij benoemd als priester in Ommen en omgeving.

 

22 juli in Hoogtij

Deel dit artikel: