Essentaksterfte in Zwolle heeft ook voordeel: 300 kuub hout beschikbaar voor verkoop

Zwolle moest afgelopen winter 1800 essen kappen uit noodzaak. De bomen dreigden het loodje te leggen als gevolg van de schimmelziekte essentaksterfte. Nutteloos is de massale bomenkap uiteindelijk niet geweest: het levert ruim 300 kuub hout op voor de verkoop.

Stichting Zwols Essen heeft vanaf vandaag het eerste deel van hoogwaardig Zwols essenhout in Herfte beschikbaar voor nieuwe producten of projecten binnen Zwolle, zoals gevels van woningen of tafels. Het hout is inmiddels gezaagd en gedroogd. In totaal wordt ongeveer 300 kuub hoogwaardig Zwols essenhout klaargemaakt voor verkoop aan Zwolse bedrijven, instellingen en inwoners. Dat de bomen als lokale grondstof op deze schaal lokaal beschikbaar worden gemaakt is uniek in Nederland.

Circulaire economie
Vanwege de schimmelziekte essentaksterfte zijn in het winterseizoen 2017/2018 met een grote inzet van materieel en menskracht ongeveer 1.800 essen gekapt. Met de samenwerking met de Stichting Zwols Essen wil de gemeente Zwolle het vrijkomende hout duurzaam bewerken en hergebruiken, en daarmee de circulaire economie bevorderen met behulp van initiatieven uit de stad.

Lokaal verwerken en gebruiken
Wethouder William Dogger: "We prijzen ons gelukkig met de Stichting Zwols Essen als partner voor het verwerken van het vrijkomende essenhout. Daarmee kunnen we het hout van de gekapte essen ook echt gaan verwerken en gebruiken in Zwolle, met de inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Precies zoals de gemeenteraad dat wilde. Het is mooi hard hout, dat geschikt is voor allerlei toepassingen, groot en klein. Wie belangstelling heeft kan zich melden bij de Stichting Zwols Essen."

Stichting Zwols Essen
De Stichting Zwols Essen is opgericht door de bedrijven Binthout en Edward Otten. Met de stichting is de gemeente Zwolle een pilot gestart waarin de stichting tot 1 juli 2019 gebruik kan maken van essenhout. Bij de verwerking van het hout werkt de stichting met mensen die vanwege hun situatie moeite hebben om aan een baan te komen. Het gezaagde en gedroogde essenhout wordt als (bouw)materiaal zoveel mogelijk aan Zwolse bedrijven, instellingen en particulieren verkocht. 

Meer over dit onderwerp:
bomenkap essentaksterfte Zwolle IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: