Slechte kerst, heel goed de zomervakantie in: blijdschap na nieuws overname Siemens

"Het heeft heel lang geduurd voordat er duidelijkheid was over onze toekomst. De ontlading was dan ook gigantisch vandaag." Het personeel van Siemens in Hengelo is blij en opgelucht, nu VDL de fabriek wil overnemen van Siemens. Ook burgemeester Schelberg van Hengelo is blij met het nieuws. "We gingen heel slecht de kerstvakantie in, nu gaan we heel goed de zomervakantie in."

VDL hoopt dat in het laatste kwartaal van 2018 alle seinen op groen staan voor de overname. Meerjarige werkgaranties met Siemens en ASML zijn onderdeel van de deal. Met de overname kunnen 400 medewerkers in ieder geval de eerste vier jaar na de beoogde overname hun werk behouden.

Spannende periode

De afgelopen maanden waren spannend, voor alle betrokkenen. In november 2017 maakte het Duitse hoofdkantoor bekend de Hengelose fabriek te willen sluiten. Meteen werden alle registers opengetrokken om dat in elk geval te voorkomen.

Voor de medewerkers en de stad was het van groot belang om de fabriek open te houden. Niet voor niets had de gemeente 35 miljoen euro in Hart van Zuid gestoken, waar de fabriek staat.

Victor en Alfa

Al snel werd bekend dat er werd gesproken met twee overnamekandidaten. We moesten in codetaal spreken wie er zouden komen", aldus burgemeester Schelberg. "We hadden het over Victor en Alfa, om maar te voorkomen dat iemand zich versprak." En nu is dus duidelijk dat het om VDL en ASML ging.

"Heel veel mensen hebben meegewerkt, van minister Wiebes tot aan de mensen in de fabriek. Die hebben zichzelf verkocht. Die kwaliteit, dat is voor VDL en ASML de reden geweest: wij komen naar jullie toe. Ik heb ook andere bedrijven benaderd: laat ze met rust, blijf van de mensen af, we werken er hard aan."

Schelberg heeft er vertrouwen in dat VDL niet, zoals Siemens, plotseling de stekker uit de fabriek trekt. "VDL is een familiebedrijf dat trouw is voor z'n medewerkers. Die zijn niet uit op het grote geld, die zijn op een goede toekomst uit."

Meer over dit onderwerp:
Siemens Regio Hengelo VDL ASML Nieuws
Deel dit artikel: