Heimland, een nieuw festival dat thuiskomt in Diepenheim

Stedeke Diepenheim in Hof van Twente wordt dit weekend omgebouwd tot een groot podium. Dat komt door Heimland, een nieuw festival met podia en performances op vijftien verschillende plekken in en rondom Diepenheim.

Daardoor herbergt het zomerse festivallandschap Diepenheim de komende dagen 20 groepen en een veelvoud artiesten, voor ruim negentig voorstellingen in drie dagen. Met dank aan minstens vijftig vrijwilligers, zegt organisator Ruth Semmekrot, directeur van Kunsten op Straat.

Recht van bestaan

Heimland heeft recht van bestaan, zegt Semmekrot. Diepenheim heeft een unieke Werkplaats, een gebouw waar ieder jaar groepen theatermakers en performers voorstellingen en kunstwerken bedenken en uitwerken tijdens een 'artist in residence'-schap. 'Die resultaten willen we ook laten zien' legt Semmekrot uit. Alle voorstellingen van Heimland zijn dus ontstaan in Diepenheim zelf. 

De naam Heimland

Zo ook de naam, die ontstond vorig jaar toen een artiest na de 30ste editie vorig jaar van Kunsten op Straat zat uit te puffen op het terras en beschreef hoe optreden in Diepenheim steeds weer voelde of hij thuis kwam. Heim, thuis, Diepenheim: Heimland. 

Ontmoeten

Een ander belangrijk kenmerk is de ervaring van een 'huisgemaakt' festival. Ook de makers lopen rond in het stadje, eten op het plein bij Herberg de Pol zodat wie wil hen kan aanspreken en ontmoeten. 'Bij Heimland ben je eerder deelnemer dan toeschouwer' beschrijft Semmekrot.

 

Hotel Roelofsen

Een bijzonder onderdeel van het festival is de oproep van drie theatermakers. Zij willen verhalen optekenen over Hotel Roelofsen. Een hotel dat begin vorige eeuw ontstond als Hotel Blok en na de oorlog de naam Hotel Roelofsen kreeg. Na twee keer te zijn geteisterd door brand, gaapt er nu een groot gat op de plek waar de uitspanning vele functies heeft gekend. De theatermakers zoeken in Hotel van Herinneringen precies die ervaringen en belevenissen. Van bruiloft tot dansuitvoering, van eerste glaasje priklimonade tot eerste blauwtje.   

OverUIT de Kunst besteedt op zondag 29 juli aandacht aan Heimland. De uitzendingen zijn om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20 en 19.20 uur. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
diepenheim festival Nieuws Verhalen
Deel dit artikel: