Overijsselse aardappeltelers vrezen dramatische oogst door droogte

Snel oogsten en er korte frieten van maken. Aardappelteler Jilles Ormel en zijn collega Bert Schrage kijken vandaag bezorgd naar het perceel met zorba-aardappelen in Bruinehaar. Door de droogte is een groot deel van aardappeloogst verloren. Net als andere aardappeltelers vrezen ze een dramatische oogst dit jaar.

"Dit zorba-ras wordt speciaal geteeld voor de frietindustrie", legt Ormel uit bij zijn perceel in Bruinehaar. "Zorba is een mooie gele aardappel die lang is, speciaal voor lange patatjes." 

Oogst gehalveerd

Maar dit jaar zijn de aardappelen ruim een derde kleiner dan normaal. Andere jaren haalt Ormel zo'n vijftig ton aardappelen van een hectare. Dit jaar verwacht hij maximaal 20 tot 25 ton. 

Vooral op percelen die niet beregend worden is het slecht gesteld met de aardappelen. Ormel heeft een kleine honderd percelen. "We hebben niet de capaciteit om overal beregeningsinstallaties te plaatsen." Hij heeft continu drie mensen aan het werk om de installaties op de percelen te onderhouden en te verplaatsen. 

'Tranen springen in mijn ogen'

"Wanneer ik nu in de velden kom, springen de tranen me in de ogen", zegt zijn collega Bert Schrage uit Bruinehaar. "De regen komt voor het grootste deel van de percelen te laat." 

"Beregenen is wel een intensieve en prijzige aangelegenheid", vertelt Schrage. Hij zou graag meer financiële waardering zien voor de aardappeltelers. "We hebben een verschrikkelijk mooi beroep met elkaar, maar het mag wel beter beloond worden."

Patat duurder? 

"We leveren een belangrijke bijdrage aan de aardappeleconomie van Nederland. Er zijn veel bedrijven aan verwant die er veel aan verdienen, maar weinig risico hebben. De telers hebben juist het allergrootste risico. Wanneer het eindproduct, zoals frites, een fractie duurder zou worden en dat geld stroomt indirect naar de aardappelteler, dan zijn we uit de kosten." 

Of het zover komt, valt nog te bezien. De daadwerkelijke schade voor aardappeltelers kan pas over een paar maanden worden opgemaakt, als alle aardappelen zijn geoogst. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
patat droogte droogte 2018 Regio Almelo Nieuws
Deel dit artikel: