Gorenaren in bres voor getroffen familie op Lombok: 'Zodat ze straks weer dak boven hoofd hebben'

Het goede gevoel overheerst: ze leven nog en hebben elkaar. Maar verder is het momenteel vooral een kwestie van zien te overleven. Nadat bij de aardbeving op Lombok hun huis grotendeels werd verwoest, verblijven Tessa uit Goor, echtgenoot Ekan, hun dochters Alysa (9) en Amira (2), samen met oma Ciska (66), onder een provisorisch opgezette tent, samen met 30 buren.

Onder uiterst erbarmelijke omstandigheden. Een blauw zeil als afdak, veel meer is het feitelijk niet.


Hun familie in Goor heeft daarom nu een inzamelingsactie gelanceerd.


Uitgeweken
Tessa (39) en haar man streken drie jaar geleden neer op Lombok. “Omdat Ekan in Nederland geen verblijfsvergunning kon krijgen, zijn ze uitgeweken naar zijn vaderland.”


Nieuw bestaan
Op het Indonesische eiland wisten ze een nieuw bestaan op te bouwen. Ze hadden recent zelfs speciaal voor oma Ciska uit Goor een apart gastenverblijf gemaakt, vastgebouwd aan hun eigen huis. Zodat ze een keer per jaar over kon komen om haar kleinkinderen te zien.


Maar het geluk werd bruut verstoord door de recente aardbeving, waardoor Lombok nu ineens wereldnieuws is.

Doodsangsten
De familie in Goor stond doodsangsten uit toen het nieuws over de natuurramp bekend werd. “Vooral omdat we aanvankelijk geen contact met ze konden krijgen”, zegt schoonzus Marjolein. “De elektriciteit was uitgevallen en de accu’s van de telefoons waren leeg.”


“Gelukkig wist een familielid van ons, dat op Bali woont en werkt, te melden dat het hele gezin ongedeerd was gebleven. Pas de volgende ochtend kregen we weer telefonisch contact met ze.”


Alles verwoest
Vervolgens drong ook de ernst van de situatie door. “Hun huis is deels verwoest. Hoe het met hun spullen staat, weten ze niet. Omdat het instortingsgevaar te groot is, durven ze de woning niet binnen.”


Oma Ciska was sinds kort ook weer net op Lombok. “Haar huisje was nog maar net anderhalve maand klaar. Nu ligt het volledig in puin.”

Erbarmelijke omstandigheden
Het gezin zit nu op Lombok onder uiterst erbarmelijke omstandigheden. “Ze hebben heel provisorisch een afdak gemaakt, waar ze nu onder wonen. Samen met 30 buren.”

Bedoeld voor hele dorp
De familie in Goor is daarom nu een inzamelingsactie begonnen. “Zodat ze straks weer een dak boven hun hoofd hebben. Maar Tessa zei al dat het geld niet alleen voor hen mag zijn. Voor mensen die toevallig familie in Nederland heeft. Ze wil dat de actie bedoeld is voor het hele dorp Senggigi. Daar gaan we ons nu voor inzetten.”

Meer over dit onderwerp:
Goor Hof van Twente Nieuws
Deel dit artikel: