Gondelvaart Giethoorn hoopt op nieuwe impuls met status ‘Levend cultureel erfgoedʼ

Ze zijn er maar wat blij mee, de organisatoren van de Gondelvaart in Giethoorn. Deze week worden ze erkend als ‘Levend cultureel erfgoed', in navolging van onder andere de bloemencorso's van Vollenhove en Sint Jansklooster. Hoewel er ieder jaar nog genoeg deelnemers zijn, wordt de uitdaging steeds groter om genoeg deelnemers te krijgen bij de Gondelvaart. Met de nieuwe status hoopt de organisatie op een nieuwe impuls.

In heel Giethoorn worden de laatste puntjes op de i gezet. Ook de kinderen van jeugdgondel ‘De Boswinters' zijn druk in de weer met de  elektriciteit op de boot, en de laatste versieringen. Voorzitter Arend Nijland ziet het geheel voldaan aan. "Wanneer we de kinderen al aan ons weten te binden, dan geeft dat garanties voor de toekomst. Het wordt er op deze manier met de paplepel al ingegoten."


Tekort aan deelnemers jaarlijks terugkerend thema
De zorgen om genoeg deelnemers zijn voor nu uit de lucht, maar het is in Giethoorn een jaarlijks terugkerend thema. Nijland ziet de erkenning als levend cultureel erfgoed dan ook als een bevestiging dat het evenement bestaansrecht heeft en daarmee ook een toekomst met veel gondels.

"We gaan komend jaar meer langs de scholen, om ook daar de jeugd warm te maken voor de Gondelvaart. Ook is het belangrijk dat we de ouders blijven motiveren. Hopelijk draagt deze status daar positief aan bij."

Komende zaterdag varen er zo'n twintig gondels waarvan zes jeugdgondels.

Deel dit artikel: