Zwolse herder Tjitse wil makke schapen tijdens EK in Tsjechië

De voorrondes van het EK beginnen vandaag in Tsjechië. Geen voetbal of volleybal, maar het Europees Kampioenschap schapendrijven. Vader en zoon Tjitse en Roy Terpstra uit Zwolle doen mee. “Die Tsjechische schapen lijken een stuk stugger.”

Tjitse stond vanochtend al om 06.00 uur naast zijn bed, om in alle vroegte het parcours te verkennen. "Het is een beetje hetzelfde als wat wielrenners doen voor een etappe, je gaat op zoek naar herkenningspunten en kuiltjes", vertelt de Zwollenaar.

Hoe gaat zoiets in zijn werk, een EK schapendrijven? De schapendrijver stuurt zijn hond naar de andere kant van het veld, ongeveer vierhonderd meter verderop. Vervolgens moet de hond vijf schapen via het parcours door een poort drijven.

Wél drukken, niet bijten

Tjitse en Roy krijgen elk vijf schapen toegewezen uit een groep van vierhonderd. En dus hoop je als schapendrijver gehoorzame schapen te loten. "De schapen hier lijken wel wat stugger", merkt Tjitse nuchter op. "Dus moet de hond écht drukken, maar niet bijten, want dan mag je meteen van het veld."

Het doel is om de finale te bereiken. En daarvoor moeten vader en zoon vandaag bij de top zes eindigen. De Zwollenaar schat zijn kans in op 50 tot 75 procent. "Je moet gewoon een goede dag hebben."  

Meer over dit onderwerp:
EK schapendijven IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: