Grote militaire oefening met vliegtuigen en helikopters in Twente

Defensie houdt komende maand een grote militaire oefeningen in onder meer Twente. Tientallen helikopters, gevechts- en jachtvliegtuigen vliegen door de lucht en vaak over bewoond gebied. Op de grond kun je zowel Nederlandse als Duitse militairen verwachten.

Zestien helikopters, een C-130 transportvliegtuig, een Duits C-160 transportvliegtuig, twee Belgische F16 jachtvliegtuigen en twee Duitse Tornado gevechtsvliegtuigen doen mee aan de oefening Falcon Atumn.

De oefening start woensdag 26 september en duurt tot 10 oktober.

Samenwerking
Grondeenheden van de luchtmobiele brigade, inclusief Duitse militairen van de partnereenheid Division Schnelle Kräfte, voeren tijdens Falcon Autumn diverse tactische opdrachten uit. Ze worden ondersteund met transport- en gevechtshelikopters en enkele jachtvliegtuigen. De geïntegreerde lucht – en grondsamenwerking wordt hiermee getraind.

MLT Deelen in Gelderland is de vaste uitvalsbasis voor alle oefenacties naar verschillende oefengebieden in Nederland. Het vliegveld is van 8 uur 's ochtends tot elf uur 's avonds geopend. Op 2, 3, 4 en 8 oktober is het vliegveld tot middernacht open.

Klachten
Tijdens de vorige oefening van de luchtmacht in Overijssel en Gelderland kwamen er veel klachten binnen van geluidsoverlast, vooral van boeren. Dieren zouden van slag raken door de helikopters die laag overvlogen.

Defensie laat tijdens de oefening op Twitterwww.luchtmacht.nl/vliegbewegingen en NOS teletekst pagina 766. "Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd", waarschuwt Defensie.

Meer over dit onderwerp:
112 Nieuws
Deel dit artikel: