Eddy van Hijum hekelt Overijssel als 'Wietschuur van Europa'

Eddy van Hijum, Gedeputeerde van de provincie Overijssel, wil dat het kabinet de drugshandel en ondermijnende criminaliteit gaat aanpakken. "Overijssel, wietschuur van Europa?", vraagt hij zich af.

"Nederland heeft de reputatie van een 'narcostaat' en daar moeten we allesbehalve trots op zijn. Legale wiet dat z'n eigen weg gaat zal deze reputatie versterken en dat zal leiden tot meer drugstoerisme", schrijf Van Hijum op LinkedIn.

'Drugscriminaliteit raakt ook Overijssel'

Nederland is dé producent, verwerker en doorvoerder van drugs binnen Europa, dat blijkt uit onderzoek van het Drugs Market Report uit 2016. Ook Overijssel speelt hierin een grote rol. "In Oost-Nederland werden in 2017 de meeste wietkwekerijen opgerold (761 van in totaal 4670) en er is sprake van een forse toename van het aantal dumpingen van drugsafval (71 in 2017)."

Volgens de Politieacademie tikt de drugsomzet in Nederland bijna de negentien miljard euro aan. "Deze handel gaat gepaard met criminaliteit, geweld, ondermijning van de rechtsstaat en overlastgevend drugstoerisme."


'Verdere legalisering voorkomen'

Wat is dan nog het doel van deze legale wietteelt, als het zoveel nadelen heeft? Dat vraagt Van Hijum zich af. "Oke, de bevoorrading van coffeeshops vindt in de betreffende gemeenten dan niet langer via een illegale achterdeur plaats. Maar dit neemt criminelen die internationaal handelen in cannabis, XTC en andere pillen en poeders nog niet de wind uit de zeilen."

"Het verder legaliseren van wiet voor recreatief gebruik, een vervolgstap waarop de voorstanders van de experimenten hopen, zal bovendien het drugstoerisme stimuleren, aangezien de verkoop dan ook moet worden toegestaan aan niet-Nederlanders."

Reputatie

Volgens Van Hijum is er in de huidige discussie over de experimenten met legale wiet te weinig aandacht voor de reputatie van Nederland, het drugstoerisme en de gevolgen voor grensregio's. "Persoonlijk ben ik daarnaast vooral bezorgd over wat (een stap richting) legalisatie betekent voor het drugsgebruik onder jongeren. Het gebruik van drugs, ook wiet, is schadelijk en potentieel verslavend en verdere normalisatie is wat mij betreft dan ook een verkeerd signaal."

Aanpak

Van Hijum wil daarom ook dat de regering werk gaat maken van de aanpak van drugshandel en ondermijnende criminaliteit. "Minister Grapperhaus kwalificeerde de hoofdrol van Nederland op het terrein van productie en handel in drugs onlangs terecht als 'beschamend'. Het regeerakkoord bevat mooie voornemens over grensoverschrijdende samenwerking met Duitse deelstaten en Vlaanderen. Het drugsbeleid zou hierop geen uitzondering moeten zijn."

Wiet (Foto: Thinkstock / Elenalecaro)
Wiet (Foto: Thinkstock / Elenalecaro)
Fotograaf: Thinkstock / Elenalecaro

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: