Drugsverbod: Twee keer per dag is het raak op het Wilminkplein

Sinds eind juli heeft de politie zo'n zestig keer een waarschuwing of bekeuring gegeven aan drugsgebruikers op het Wilminkplein in de binnenstad van Enschede. Dat komt neer op zo'n twee keer per dag.

Het drugsgebruiksverbod voor een deel van de binnenstad werd eind juli afgekondigd omdat de overlast groot was.

Er gold al een groepsverbod op het Wilminkplein vanwege aanhoudende overlast van drugsdeals, alcoholgebruik, hanggedrag, wildplassen en naroepen van voorbijgangers. Het drugsgebruikverbod geldt ook voor het Broederenkerkhof en de Noorderhagen, vlakbij het Wilminkplein. 

Jointje rollen is ook verboden 

Het blowen op straat was al verboden, maar werd in de meeste gevallen gedoogd. Door het verbod is het zelfs niet meer toegestaan om een joint te rollen in het gebied. Politieagenten en beveiligers kunnen door het verbod makkelijker mensen tot de orde roepen. 

Het is zelfs mogelijk om specifieke personen een gebiedsverbod te geven, na herhaaldelijke overtredingen. Dat is nog niet gebeurd. Het valt de politie op dat Duitse bezoekers nog niet goed op de hoogte zijn van het verbod, bij die doelgroep wordt de komende tijd ingezet op voorlichting. 

Te vroeg 

"Eerdere maatregelen hebben de overlast wel verminderd, maar een volgende stap is nodig om het gebied voor iedereen weer aantrekkelijk te maken", zei burgemeester Onno van Veldhuizen eerder over de maatregel. Of de maatregel nu al effect heeft, kan de gemeente nog niet zeggen: voor een evaluatie is het nog te vroeg.

Deel dit artikel: