PVV wil daders Almelo uitzetten, CDA en PvdA fel tegen: 'Gaat in tegen rechtsgang'

De Almelose fractie van de PVV wil dat de gemeente de verdachten die dinsdag bij de invallen in de wijk Nieuwstraatkwartier zijn opgepakt tot ongewenste vreemdelingen verklaart als ze worden veroordeeld. CDA en PvdA noemen de collegevragen die de PVV hierover stelt voorbarig. "De PVV is aan het roeptoeteren."

Onduidelijk is nog welke nationaliteit de verdachten hebben en of ze überhaupt tot ongewenste vreemdelingen verklaard kunnen worden. Maar de PVV wil dat ze "ongeacht hun nationaliteit" uit Almelo worden gezet als ze worden veroordeeld, zegt fractievoorzitter Sebastiaan Stöteler.

"Eventueel moet het landsbestuur dan maar de wet aanpassen. Het belangrijkste is dat we ze niet meer in Almelo willen hebben."

'Tuig'

De partij heeft acht schriftelijke collegevragen gesteld over de opgepakte verdachten. Als het college van B&W niet bereid is om hen na een veroordeling te verbieden terug te keren naar Almelo, wil de partij weten wat het college dan gaat doen "om de Almeloër tegen dit soort tuig te beschermen".

Ook vraagt de PVV of het college bereid is de verdachten na veroordeling voor te dragen voor de-naturalisatie of uitzetting naar het land van herkomst, "voorzover zij een dubbele nationaliteit hebben". 

'PVV is aan het roeptoeteren'

"Muziek in het orkest van de PVV", noemt fractievoorzitter Arjan de Vries van de PvdA de vragen van de PVV. "Om nu al te roeptoeteren wat er moet gaan gebeuren is veel te voorbarig en daarmee belemmer je de rechtsgang. Het is aan de rechter om te bepalen of er sprake is van strafbare feiten."

Ook Marcel Zielman van het CDA vindt dat er met oordelen gewacht moet worden "tot er voldoende bewijs is". Beiden vinden niet dat de gemeente na een veroordeling van de verdachten nog andere maatregelen moet nemen. "Als je je straf hebt uitgezeten mag je ervan uitgaan dat dat voldoende is", zegt Zielman. "Je hebt je boetedoening dan gedaan. Als je dan nog een gevaar voor de samenleving vormt, heb je TBS nodig."

Spreken over uitzetting vinden Zielman en De Vries ook veel te voorbarig. "We weten nog helemaal niet wat de achtergrond is van de verdachten", zegt De Vries. "Als het Nederlanders zijn met een migratieachtergrond gelden voor hun dezelfde rechten als voor u en ik." 

Bijstand

Naast uitzetting denkt de PVV nog aan andere maatregelen vanuit de gemeente. Zo zou de partij graag zien dat de gemeente aanspraak maakt op een deel van de opbrengst van de goederen die dinsdag in beslag zijn genomen. Bij de invallen werden onder meer een vuurwapen en dertien voertuigen in beslag genomen.

En ook wil de PVV weten of de gemeente probeert de bijstandsuitkeringen die de verdachten eventueel ontvingen, terug te vorderen. "Dat geld kunnen we beter besteden aan de Almeloër die goed wil", aldus Stöteler.

Burgemeester: Hier gaat gemeente niet over

Een woordvoerder van de gemeente zegt namens burgemeester Gerritsen dat hij nu niet inhoudelijk wil reageren op de vragen van de PVV. "Wat zij stellen ligt niet op de weg van de gemeente, hier gaan wij niet over. We hebben wettelijke regels en daar houden we ons aan."

Wel zal het college zoals gebruikelijk binnen dertig dagen antwoord geven op de vragen. 

Deel dit artikel: