Eis: zes jaar cel voor Deventenaar die billendoekje in keel baby drukte

Tegen een 32-jarige Deventenaar is zes jaar onvoorwaardelijk cel geëist voor poging tot doodslag van zijn drie maanden oude dochter. Hij zou een babydoekje in haar keel hebben gedrukt waardoor ze bijna stikte.

De dochter overleefde het voorval, maar er moest een KNO-arts aan te pas komen om het doekje uit de keel te krijgen. Wel kan ze er een hersenbeschadiging aan overhouden.

Behalve voor doodslag, wordt de man ook verantwoordelijk gehouden voor mishandeling. Op het lichaam van het meisje zijn blauwe plekken en diverse oude botbreuken geconstateerd.


Forse straf

De officier van justitie had al aangekondigd een forse straf te eisen. “Een drie maanden oude baby kan dit niet zelf hebben gedaan”, zei ze in de rechtbank van Zwolle. Dit wordt bevestigd door een arts van het NFI.

De verdachte zelf weet niet hoe het heeft kunnen gebeuren. Hij verklaart dat hij propjes van billenbdoekjes heeft gemaakt en die naar de baby gooide. Toen hij zag dat er een propje in haar mond zat, drukte hij in paniek het doekje tot twee keer toe verder in haar keel. “Dat is mijn grootste fout. Ik neem hier ook de volle schuld op mij. Ik deed het niet bewust”, zegt hij.

Voor de oude botbreuken en de blauwe plekken had hij geen verklaring. Wel dat hij misschien wat harder met zijn dochter omging dan zijn vriendin. “Maar niet zo lomp als hier beweerd wordt”, zegt hij.


Knijpen, drukken en schudden

Voor de officier van justitie is het duidelijk. De botbreuken komen van het hardhandig omgaan met de baby zoals knijpen, hard drukken en schudden.

Een forensisch arts van het NFI verklaarde in de rechtbank dat de breuken en blauwe plekken waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk met kracht van buitenaf veroorzaakt moeten zijn.

De verdachte heeft zelf niet op de blauwe plekken hebben gelet. “Het consultatiebureau zei dat het wel vaker voorkomt bij kleine baby’s, dus ik stond er niet bij stil. Had ik dat geweten dat het door mishandeling kwam, dan had ik actie ondernomen”, zegt hij.


In de zoekgeschiedenis van de computer van de verdachte werden bovendien zoektermen gevonden als ‘schudden van baby’s’, ‘zijn botbreuken te dateren?’, 'is het gevaarlijk om een kind aan de armen te laten zwaaien?’. Hiervan zegt de verdachte dat hij nu eenmaal vaak wat opzoekt.

De officier rekent de verdachte de mishandeling zwaar aan. Ook het feit dat hij later zelf 112 heeft gebeld ziet zij niet als verzachtende omstandigheid. “Het meisje heeft het ternauwernood overleefd.”


Uitspraak

De advocaat van de verdachte eist vrijspraak. Zij stelt dat het niet wettelijk en overtuigend bewezen kan worden dat verdachte opzettelijke gehandeld heeft ten aanzien van het babydoekje. Ook acht zij het niet bewezen dat verdachte achter de mishandelingen zit.

 

De man blijft voorlopig nog vastzitten. Op 25 september is de uitspraak, één dag voor de eerste verjaardag van zijn dochter.

Meer over dit onderwerp:
112 Deventer Nieuws 112 nieuws
Deel dit artikel: