Proef met app in Zwolle moet meer inzicht geven in afvalscheidingsgedrag inwoners

De gemeente Zwolle en afvalverwerker ROVA beginnen in de Aa-landen een proef om meer inzicht te krijgen in het persoonlijke afvalscheidingsgedrag van inwoners. De proef Afval Bewust start dinsdag 18 september.

Voor deze proef wordt er samengewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen en de gemeente Raalte. Het project moet bijdragen aan de landelijke doelstelling van maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar.

Met de proef Afval Bewust onderzoeken de gemeente Zwolle en ROVA, samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de gemeente Raalte, op welke manier zij kunnen helpen bij het verminderen van restafval. En hoe ze het de inwoners daarbij zo gemakkelijk mogelijk kunnen maken.

Direct inzicht

Via de ROVA-app krijgt een deelnemer direct inzicht in de hoeveelheid restafval dat hij of zij wegbrengt. De meldingen die binnenkomen op de telefoon kunnen tips zijn over het beter scheiden van afval, maar ook informatie over hoe vaak deze persoon afval heeft weggebracht.

Er worden verschillende methodes getest, niet iedere deelnemer krijgt dezelfde informatie te zien. Zo wordt onderzocht wat het beste helpt om het restafval te verminderen. De proef loopt tot 18 maart 2019.

Met smartphone container openen

Deelnemers met een Androidtelefoon met NFC-functie krijgen nog een extra functie tijdens de proef. Zij kunnen met hun smartphone de ondergrondse container voor restafval openen. ROVA is de eerste afvalinzamelaar in Nederland die dit mogelijk maakt.

Meer over dit onderwerp:
IJsseldelta Zwolle Afval Nieuws
Deel dit artikel: