Minder Overijsselaars slachtoffer van criminaliteit

Steeds minder Overijsselaars zijn slachtoffer van criminaliteit. In vijf jaar jaar tijd is het percentage inwoners van de provincie Overijssel dat te maken had met geweld, vermogensdelicten en vandalisme gedaald met bijna 6 procent, van 18 naar 12,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die vandaag zijn vrijgegeven.

Het dalend aantal slachtoffers van criminaliteit in Overijssel is in lijn met de landelijke trend. In heel Nederland daalde het aantal slachtoffers tussen 2012 en 2017 met 4,6 procent, van 19,8 naar 15,2 procent. Vergeleken met de landelijke cijfers hebben de inwoners van Overijssel minder te maken met criminaliteit dan elders.

Binnen de provincie heeft de regio IJsselland minder last van criminaliteit dan de regio Twente. In IJsselland was vorig jaar 1,9 procent van de bevolking slachtoffer van geweldsdelicten zoals bedreiging en mishandeling. In Twente ligt dat percentage iets hoger, 2,1 procent. In 2012 waren de percentages respectievelijk 2,3 en 2,1.

Als het gaat om inbraak, auto- en fietsendiefstal en andere vermogensdelicten had 7,2 procent van de samenleving in IJsselland daarmee te maken in 2017. In Twente was dat 8,1 procent. Vijf jaar eerder waren de percentages respectievelijk 9.8 en 12,6 procent. 

In het geval van vandalisme is het percentage in beide regio's gelijk: 4,1 procent. Dat lag in 2012 nog boven de 7 procent. 

 

Meer over dit onderwerp:
criminaliteit Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: