Een uur tijdverschil tussen Duitsland en Nederland dreigt: "Het is Back to the Future"

Om negen uur met de trein vertrekken uit Enschede, om vervolgens om tien over acht aan te komen in Gronau. Het klinkt als een scene uit een film over tijdreizen, maar het zou binnenkort zomaar eens werkelijkheid kunnen worden.

Dat is althans de vrees van burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede. De Europese Commissie wil landen namelijk zelf laten kiezen of ze in de zomer- of wintertijd leven en dat zou een tijdsverschil tussen Nederland en Duitsland kunnen gaan betekenen.

Back to the future

"Het is bijna back to the future, als je het zo bekijkt", reageert Van Veldhuizen. "Zeker voor die vier- tot vijfduizend mensen die iedere dag naar Enschede komen vanuit Duitsland." Ook CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt uitte vanmorgen zijn zorgen in de Tweede Kamer.

Nederland heeft al aangegeven de tijd gelijk te willen schakelen met België en Luxemburg, als het zover komt. Duitsland moet volgens Van Veldhuizen aan dat rijtje toegevoegd worden. "Ik zou graag bij onze grootste exportpartner bij de tijd willen blijven."

Groot probleem

Ondernemer Martin Nieuwmeijer voorziet grote problemen. Hij is directeur van Flexxolutions en heeft medewerkers en vestigingen aan beide kanten van de grens. "Dit gaat extra kosten met zich meebrengen en miscommunicaties veroorzaken", stelt hij. 

"Uiteindelijk leidt dit tot economische schade, omdat consumenten de gevolgen op hun bord krijgen." Nieuwmeijer heeft zijn hoop gevestigd op Den Haag: "Ik ga er vanuit dat er voldoende intelligentie in Den Haag zit om de tijden gelijk te schakelen met Duitsland."

Privéleven verstoord

Nieuwmeijer schetst de potentiële problemen voor zijn werknemers: "De medewerker die in Nederland woont en in Duitsland werkt, moet opeens om vijf uur 's morgens zijn bed uit om überhaupt op tijd op het werk te komen, terwijl het gezin op Nederland is georiënteerd."

"Daarnaast gaan we meemaken dat medewerkers in Oldenzaal 's morgens een hele poos moeten wachten tot die Duitsers eindelijk begonnen zijn," vervolgt hij. "En aan het einde van de dag denken die Duitsers: zijn die Nederlanders nu alweer naar huis?"

Dilemma's

Van Veldhuizen 'weet zeker' dat deelstaten als Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen gevoelig zijn voor de argumenten vanuit Nederland. "Maar ik geef het je te doen om als Duitsland, met negen buurlanden, dit te organiseren."

"Dat zal ongetwijfeld dilemma's met zich meebrengen", verwacht Van Veldhuizen. Nieuwmeijer hoopt dat Duitsland als eerste een besluit neemt over de tijdaanduiding. "Dan kan de rest zich daarbij aansluiten."