VVD Deventer noemt procedure rond invulling oude bibliotheekgebouw 'doorgestoken kaart'

Het riekt naar doorgestoken kaart. Dat vindt de VVD in Deventer van de zoektocht naar een nieuwe invulling van het oude bibliotheekgebouw aan de Brink. De gemeente wijst juist op het open proces rond de zoektocht naar een nieuwe invulling.

De bibliotheek heeft sinds de zomer een nieuw onderkomen aan de Stromarkt. Daardoor is het gebouw aan de Brink leeg komen te staan. Dat is in de verkoop gegaan, waarbij meer naar de meerwaarde voor de stad is gekeken qua nieuwe invulling dan naar het geld dat het pand zou opleveren. Inwoners konden kiezen uit vier plannen, het plan voor een museum in combinatie met een museumwinkel, brasserie en woningen werd uiteindelijk het meest gekozen. 

'Eigen plan, smijten met geld'

Maar volgens de VVD trok de gemeente 'een eigen plan en is met geld gesmeten om het Speelgoedmuseum in het pand onder te brengen'. Het noodlijdende museum is al een tijd op zoek naar een nieuwe locatie en de gemeente zou volgens de VVD inzetten op het oude bibliotheekgebouw.

Volgens VVD-raadslid Donkers kloppen te veel zaken niet. Zo is volgens hem opvallend dat het gebouw "niet zoals je zou verwachten is verkocht aan de hoogste bieder of voor zelfs maar de marktprijs, maar voor 1,4 miljoen aan VBN Vastgoed. Dat gaat er een museum met horeca en woningen in ontwikkelen. Waarom dat beter dan andere plannen voldoet aan de gestelde criteria wordt nergens uitgelegd, omdat niemand weet wat die inhouden."

Hij zegt dat op de klompen aan te voelen is dat "het een opzetje is om het noodlijdende Speelgoedmuseum aan een nieuw onderkomen te helpen. Het museum gaat het verbouwde pand huren, wij draaien op voor de anderhalf miljoen die de inrichting gaat kosten en voor de huur van 350.000 euro per jaar. Ieder jaar."

Onzin

Een woordvoerder van de gemeente noemt de woorden van Donkers onzin. "De gemeenteraad heeft zelf de hele procedure vastgesteld, dat is een heel open proces geweest. De koper moet zelf met een invulling komen en wij gaan ons daar niet mee bemoeien." Volgens hem staat helemaal niet vast dat het museum dat in het gebouw moet komen, ook daadwerkelijk het Speelgoedmuseum wordt.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Speelgoedmuseum VVD Nieuws
Deel dit artikel: