Provincie Overijssel wil vinger in de pap bij opstellen nieuwe luchtvaartnota

Provincie Overijssel wil meer in de melk te brokkelen hebben als het gaat over de toekomst van de luchtvaart. De provincie ziet voor zichzelf een rol weggelegd bij de totstandkoming van een nieuwe luchtvaartnota, die door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt voorbereid.

Overijssel heeft een brief gestuurd aan minister van Nieuwenhuizen, waarin wordt aangegeven dat de provincies betrokken willen worden bij de komende grote besluitvormingsprocessen over de toekomst van de luchtvaart. Overijssel trekt hierin op samen met de provincies Gelderland, Utrecht en Drenthe. De provincies willen meepraten vanuit hun verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de woon- en leefomgeving.

De actieve opstelling van Overijssel als het gaat om de luchtvaart is een direct gevolg van het openstellen van Lelystad Airport. Toekomstige vluchten van en naar het vliegveld in Flevoland geven naar verwachting overlast voor de woonomgeving in de regio Zwolle.

De brief volgt op een motie van de Tweede Kamerleden Amhaouch (CDA) en Van Dijk (PvdA) die minister Van Nieuwenhuizen oproepen  om provincies een coördinerende rol te geven in het participatieproces rond deze besluiten. 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een grote maatschappelijke dialoog voor over de toekomst van de luchtvaart en de herziening van het luchtruim. In de komende maanden wordt hiervoor een reeks discussie-avonden georganiseerd, aanstaande maandag wordt gediscussieerd in het provinciehuis in Zwolle.

Dit leidt uiteindelijk tot een nieuwe luchtvaartnota, waarin de visie op de luchtvaart voor de komende decennia wordt vastgelegd. 

Meer over dit onderwerp:
luchtvaart Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: