Jaar uitstel asbestverbod lijkt niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat

Het asbestverbod wordt een jaar uitgesteld. Dat is het resultaat van een debat in de Tweede Kamer, gisteren met staatssecretaris Van Veldhoven. Het verbod gaat dus niet in op 1 januari 2024, maar een jaar later. Of dat genoeg is voor de bezitters van asbestdaken is de vraag. Financieel hoeven ze in ieder geval niet te rekenen op de staatssecretaris, die geen subsidies overweegt voor het verwijderen van asbestdaken.

Het is goed nieuws, maar ook niet meer dan dat. Dat zegt Richard Workel uit Ambt Delden in de gemeente Hof van Twente op het voornemen van de Tweede Kamer om het verbod op asbest een jaar uit te stellen.

Duizenden vierkante meters asbestdak heeft Workel. Voor 1 januari 2024 zou dat verwijderd moeten zijn, nu dus voor 1 januari 2025. Het lijkt vooral financieel een onhaalbare klus. "Ik krijg 6,75 euro per vierkante meter, maar het kost zo'n 10 euro per vierkante meter. En dan heb ik alleen nog maar de asbestdaken verwijderd hè."

Want er moet ook weer een dak worden teruggeplaatst. En die kosten komen er nog een keer bij voor Workel. Hij schat de kosten op een ton ongeveer en dat is geld dat hij niet heeft.

Workel gaat binnenkort met de gemeente in gesprek over een oplossing. Er zal meer geld bij moeten, wil het voor Workel überhaupt haalbaar zijn om de asbestdaken te verwijderen. "Eerst moesten we die golfplaten erop leggen en nu moeten ze er weer af."

Deel dit artikel: