Herinrichting Markt in Steenwijk is fors duurder, "bodemloze put" vinden raadsleden

De herinrichting van de Markt in Steenwijk wordt bijna twee ton duurder dan begroot. Om alles uit te voeren is 195.000 euro extra nodig, en dat terwijl het werk al in volle gang is. "Het dreigt een bodemloze put te worden", verzuchtten meerdere raadsleden.

De herinrichting van de Markt zou in eerste instantie 405.000 euro kosten. Maar door allerlei extra wensen en eisen van ondernemers en inwoners ging het plan 940.000 euro kosten. Nu het werk in volle gang is blijkt dat de aanbesteding nog duurder uitvalt, en vraagt de wethouder om een extra krediet.

Voor het blok

Veel raadsleden voelen zich voor het blok gezet. "De markt is een bouwput, maar wordt zo ook een bodemloze put", zei Ronnie Lassche van de CPB. Jannes Mulder van de PvdA is niet van plan in te stemmen met een hoger krediet: "Genoeg is genoeg, de wethouder moet maar gaan schrappen in de plannen."

Wethouder Bram Harmsma wil met het college niet inboeten op kwaliteit. Ook zijn er afspraken gemaakt met ondernemers en omwonenden waar Harmsma zich aan wil houden. Toch wil hij wel kijken waar nog op bezuinigd kan worden.

Prijsstijging in de bouw

Het tekort is volgens Harmsma onder meer ontstaan door prijsstijgingen in de bouw. De daadwerkelijke offertes vallen flink hoger uit dan de ramingen van vorig jaar. Het college had volgens het CPB zijn huiswerk beter moeten doen, en ook de raad had beter moeten opletten voordat ze akkoord ging met de ramingen.

Harmsma wil het tekort voor een deel oplossen met geld uit potjes voor onder meer wegenbouw en riolering; 95.000 euro zou uit de reserves moeten komen.  

Beknibbelen

Bij de raadsvergadering over twee weken wordt bekend of er extra geld komt en de herinrichting van de markt in volle vaart doorgaat, of dat er hier en daar beknibbeld gaat worden. Veel speelruimte is er niet meer, want het werk is al in volle gang. 

De raad komt niet zomaar met geld over de brug en wil nu eerst weten op welke onderdelen er nog te schrappen valt. Maar als het aan Harmsma ligt slikt de raad nu even en komt het extra geld er wel: "Kort pijn, lang geluk".

Deel dit artikel: