Nieuw bestemmingsplan Markt Haaksbergen de prullenbak in

De Raad van State heeft vandaag het nieuwe bestemmingsplan voor de Markt in Haaksbergen afgeschoten. Projectontwikkelaar Benny Roerink heeft daarmee de gemeente een flinke domper bezorgd. Hij vroeg de Raad eerder om het plan te vernietigen.

Roerink kwam met het plan om het ‘gat’ in de Markt van Haaksbergen te vullen met een supermarkt. Hij deed daarvoor investeringen en ook financiële toezeggingen aan het gemeentebestuur. Het gemeentebestuur besloot uiteindelijk met een andere ontwikkelaar in zee te gaan.

Die ontwikkelaar kwam met een idee waarin geen ruimte voor een supermarkt is gemaakt, maar voor winkels en woningen. Dat idee is in het nieuwe bestemmingsplan voor de Markt vastgelegd. Volgens het gemeentebestuur is een supermarkt ook niet wenselijk op de Markt vanwege parkeerproblemen en bevoorrading.

Onvoldoende bekeken

De Raad van State oordeelt nu dat het gemeentebestuur onvoldoende heeft gekeken naar het supermarktplan van Roerink. Zijn plan was op tijd bij de gemeente op tafel gelegd en voldoende onderbouwd. Roerink heeft het gemeentebestuur ook beloofd op eigen kosten parkeerplaatsen aan te leggen achter de Markt. Het gemeentebestuur had Roerinks plan daarom niet zomaar aan de kant mogen schuiven.

Volgens de Raad heeft het gemeentebestuur ook geen goede verklaring gegeven voor het afwijzen van een supermarkt aan de Markt. Het supermarktplan voldoet volgens de Raad ook aan de eisen die het gemeentebestuur zelf heeft gesteld voor het vullen van het ‘gat’ in de Markt.

Nieuw bestemmingsplan

Het gemeentebestuur moet nu een nieuw bestemmingsplan voor de Markt maken. Het plan van Roerink moet daarbij opnieuw worden beoordeeld als kanshebber.

Deel dit artikel: