Enschede moet wéér bezuinigen en wijst met vinger naar Den Haag

De gemeente Enschede bezuinigt voor de elfde keer op rij. Grote oorzaak zijn de tekorten op de zorg, het zogeheten sociale domein. "We krijgen minder geld dan we uitgeven. Op het sociale domein komen we 15 miljoen euro tekort." Enschede doet daarom een beroep doen op een Haagse 'stroppenpot'.

Om het huishoudboekje voor de komende vier jaar sluitend te krijgen, moest er vijf miljoen euro uit de reserve worden gebruikt. Door de grote tekorten op de zorg kan Enschede minder investeren dat het zou willen. Daarvoor wijst de gemeente naar Den Haag, aldus wethouder Eelco Eerenberg.

Onderzoek naar tekort

De wethouder vestigt zijn hoop voor meer geld op een onderzoek van Zorgminister Hugo de Jonge. De minister onderzoekt momenteel of gemeenten voldoende geld krijgen om hun taken in het sociale domein goed uit te kunnen voeren. "Ik verwacht dat uit het onderzoek zal blijken dat dit echt een probleem is en problemen moet je oplossen", zegt Eerenberg.

In de tussentijd vindt hij dat er structureel meer geld moet komen voor gemeenten met grote tekorten. In totaal kwamen de gemeenten in Nederland vorig jaar 724 miljoen euro tekort op het sociale domein. 

'Stroppenpot'

Enschede is één van de gemeenten die een beroep doet op de zogenoemde 'stroppenpot' van het Rijk, waarmee een éénmalige tegemoetkoming uitgekeerd kan worden. Begin november wordt duidelijk of en welke bijdrage Enschede krijgt. 

Zuur

Eerenberg noemt de bezuinigingen zuur, omdat het goed gaat met de stad. "Kijk naar onze binnenstad. Het gaat goed met de economie, het gaat goed met de ondernemers, maar dat zie je niet terug in onze gemeentefinanciën." 

Is er dan helemaal geen goed nieuws te melden? Jawel hoor. Enschede investeert de komende jaren 5 miljoen euro in bijvoorbeeld de energietransitie. Ook gaat er geld naar de ontwikkeling van het Kennispark, de Technology Base en het centrum. "Zo blijven we economisch vitaal en kunnen we verder groeien", aldus Eerenberg. Er gaat ook meer geld naar de aanpak van verkeersknelpunten, het onderwijs en het versterken van wijkteams.

Ten koste van de stad

Toch wordt er nog lang niet genoeg geïnvesteerd, aldus Eerenberg. "Dit is een onhoudbare situatie. We kunnen het nog even aan, maar het gaat ten koste van de stad. Als we echt vooruit willen moeten we veel meer investeren. Dat we dat nu niet kunnen doen, daarvoor wijk ik echt naar Den Haag."

Meer over dit onderwerp:
enschede begroting Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: