Zorgen bij CDA over zieke Zwolse bomen

De CDA-fractie in Zwolle is bezorgd over de recente bomenkap in de stad. De komende winter worden 480 zieke essen gekapt. Ze hebben de schimmelziekte essentaksterfte. In april dit jaar werden ook al 1800 zieke essen gekapt vanwege dezelfde ziekte.

Door de essentaksterfte vormen de bomen een gevaar voor de omgeving en het verkeer. Zo'n dertig procent van de 70.000 bomen in Zwolle zijn aangetast met de schimmel. De gemeente gaat gezonde bomen terugplaatsen op de plekken van de gekapte bomen.

Achteruitgang voor klimaat

CDA-fractielid Arjan Spaans vreest een mogelijke achteruitgang voor het klimaat als de essen gekapt worden. De bomen hebben volgens Spaans vaak een goed ontwikkeld wortelstelsel, waardoor de bomen belangrijk zijn bij de afvoer van regenwater na een zware regenbui.

Spaans wil van het college van burgemeester en wethouders weten of de jonge aanplant voor een achteruitgang zorgt op het gebied van hittestress en waterafvoer. 

Bijna alle essen vervangen? 

Uit buitenlands onderzoek is eerder gebleken dat slechts tien tot twintig procent van de essen de ziekte kan overleven en resistent wordt. Spaans vreest daarom dat mogelijk tachtig tot negentig procent van de Zwolse essen op termijn vervangen moet worden.

Daarom wil hij van het college weten of er wordt gedacht aan de preventieve vervanging van essen en welke extra kosten dit mogelijk oplevert. Daarnaast pleit het fractielid ervoor om bewoners te betrekken bij de keuze voor vervangende bomen.

Meer over dit onderwerp:
Bomen Essen Bomenkap Zwolle IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: