Expeditie Oost: Keurige konijnen en gekamde cavia's op de kleindierenshow Nieuwleusen

Hij fokt al veertig jaar cavia's en hij gaat regelmatig naar een keuring op een kleindierenshow. Toch is het elke keer weer spannend voor Jan uit Nieuwleusen.

"Maar," vertelt hij de expeditieleden van RTV Oost, "het geeft echt een kick!"

'Fraai'

Op de kleindierenshow worden vandaag konijnen, kippen en cavia's gekeurd. Morgen is de show open voor publiek.

Het doel van het evenement? De meeste punten voor je dier krijgen. Het dier met de meeste punten is de mooiste. Of beter gezegd: De 'fraaiste'. Want dat is de term die de organisatoren van de kleindierenshows gebruiken om aan te geven hoe mooi een dier is.

Hetzelfde, maar toch verschillend

Voor een buitenstaander zullen heel veel dieren op elkaar. Maar volgens keurmeester Manuela Eilander zijn de kleindieren toch echt heel verschillend.

Zij ziet als caviakenner meteen de verschillen tussen de diverse cavia's. "Ik kijk naar het type, naar de kop, de ogen en de kleur. Ik kijk naar alle kenmerken. Dat is ook de bedoeling van een keuring", legt Eilander uit.

Passie

Jan Snijder uit Nieuwleusen is één van de deelnemers die zijn cavia's laat keuren. De cavia's worden voor de keuring nog even goed geborsteld en zorgvuldig geföhnd. Elke spriet haar moet goed zitten. Voor Jan is het niets nieuws, maar toch is hij nerveus. "Het moet allemaal goed zitten. Het levert me soms stress op, maar de passie overwint altijd weer."

Als de haren van de cavia's goed zitten, kan de keuring beginnen. En over het oordeel van de langharige Shelties van Jan kan keurmeester Manuela kort en bondig zijn: "Dit is de laatste cavia in de keuring. Maar het is wel echt de kers op de taart", bekent ze.

Winnaar

Goed nieuws voor Jan: De punten zijn zo hoog dat hij met de prijs naar huis gaat. De reactie van Jan is te zien op onze Facebookpagina: Facebook.com/ExpeditieOost


Deel dit artikel:

Reageren