Ontslag chauffeurs Dikken Transport 'niet fraai' en juridisch onjuist

De 15 chauffeurs van Dikken Transport in Nieuwleusen hebben op een onjuiste manier hun ontslag gekregen. De rechter noemde de mededeling van de eigenaar dat hij wilde stoppen met zijn bedrijf per brief niet de koninklijke weg en 'absoluut niet fraai'.

Acht van de vijftien chauffeurs pleitten vandaag met steun van vakbond FNV voor de rechtbank in Zwolle voor een ontslagvergoeding. Na het aanhoren van beide kanten gaf de rechter al aan dat hij een deel van de ontslagvergoeding zal toekennen. De details worden over vier weken duidelijk, dan volgt de uitspraak.

Jurist Looijenga staat de chauffeurs bij. "Wij vragen om een in onze ogen billijke vergoeding van zo'n drie maandsalarissen. Ook omdat alle chauffeurs nieuw werk hebben is dit een redelijke schadevergoeding." In totaal gaat het voor deze acht chauffeurs om 100.000 euro.

Onverwachts

De opzegtermijn van een maand is niet ter harte genomen en het ontslag kwam voor veel chauffeurs als een donderslag bij heldere hemel. "Ik had juist de week voor de brief een nieuw contract getekend. Het is toch raar dat je via een briefje te horen krijgt dat je niet terug hoeft te komen. Zo werkt het niet."

Hetze FNV

Dennis Dikken en zijn vrouw laten zich juridisch niet bijstaan en voeren zelf het woord in de rechtbank. Zij vinden dat de vakbond een hetze is begonnen tegen hem en zijn bedrijf. "Wij zijn bedreigd en ze willen ons moedwillig kapot maken. De FNV speelt onder een hoedje met het pensioenfonds en de media."

Het pensioenfonds wil 250.000 euro van Dikken Transport voor niet afgedragen premies en liet beslag leggen op de goederen van Dikken. Die beslaglegging werd gefilmd door een bestuurder van de FNV en dat filmpje vinden Dikken en zijn vrouw veel te ver gaan. "Dat is inbreuk op onze privacy, smaad en laster."

Emoties

De chauffeurs geven toe dat er harde woorden zijn gevallen, maar dat er dingen uit hun verband zijn gerukt. In de week die volgde op de brief was er veel app-verkeer tussen de chauffeurs en een bestuurder van de FNV. In die groeps-app zijn harde woorden gevallen over de gang van zaken en richting eigenaar Dennis Dikken.

"Dat was niet netjes, maar wel begrijpelijk vanwege de emoties. Na een week is ook gezegd, jongens we houden het netjes en stoppen hiermee."

Media

De brief die bij RTV Oost terecht kwam is volgens de rechter wel de oorzaak van de emoties. "U schrijft de brief zelf, dat die brief dan in de media terecht komt er dan ophef ontstaat is iets wat te verwachten was. Het is niet niks als je ineens te horen krijgt dat je niet meer hoeft terug te komen. Heeft u nooit gedacht voor u die brief schreef om een advocaat om advies te vragen, of een accountant."

Dikken geeft aan dat het een noodgreep was, dat er geen geld meer was en dat dit in zijn ogen de enige uitweg was. Hij ziet de brief overigens niet als ontslagbrief, maar als mededeling.

Voorbeeld voor transportsector

Het feit dat Dikken zegt dat hij geen geld heeft is voor de vakbond geen reden om het proces niet te voeren. Jurist Looijenga is daarin duidelijk. "Zoals de chauffeurs zelf ook zeggen, het kan niet zo zijn dat in de transportsector via een briefje je baan opgezegd kan worden. Daar zijn in Nederland regels voor."

Dennis Dikken wil niet met RTV Oost praten en geeft geen reactie op de eerste uitspraak van de rechter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: