Dalfsen verhoogt ozb om tegenvallers te kunnen bekostigen

De gemeente Dalfsen wil de komende drie jaar de onroerendezaakbelasting (ozb) verhogen. In totaal wordt het voor een gemiddelde koopwoning 47 euro duurder, dat bedrag wordt verdeeld over drie jaar. Dit is nodig om tegenvallers op te vangen.

Een onverwachte tegenvaller is dat er wordt gekort vanuit Den Haag op een rijksbijdrage, het gaat om zo'n 700.000 euro. Dat bedrag was wel opgenomen in de begroting.

Jeugdzorg

De kosten voor jeugdzorg zijn bijna 900.000 euro meer dan eerder gedacht. Dat komt vooral doordat er meer en zwaardere zorgvragen zijn en de rechter vaker een bewindvoerder of coach aanwijst om iemand te begeleiden. Die rekening wordt door de gemeente betaald.

Dalfsen wil de komende jaren dan ook inzetten op preventie bij jeugd en gezin, om te voorkomen dat de kosten nog hoger oplopen. Ook wordt gekeken of de gemeente zelf een coach of bewindvoerder kan aanstellen om efficiënter en goedkoper te werken.

Werkdruk ambtenaren

De werkdruk onder ambtenaren is zeer hoog, aldus wethouder van Leeuwen. "Er moet fors worden geïnvesteerd in personeel. In opleidingen én mensen. De personeelslasten nemen dus toe. Als wij in een kwalitatieve organisatie willen blijven werken, zijn dit noodzakelijke kosten."

Ambitie bijstellen

Het is aan de gemeenteraad komende week om te bepalen of de ozb verhoging doorgaat, of dat er misschien ambities moeten worden bijgesteld.

"Ik verwacht niet dat dat gebeurt, het bijstellen van ambities, duurzaamheid en het sociale domein (zoals jeugdzorg red.) kosten veel geld. Wij moeten zorgen dat Dalfsen een financieel gezonde gemeente blijft. Als ik kijk naar de voorgenomen verhoging zie ik wel dat Dalfsen nog altijd goedkoper is dan omliggende gemeenten."

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Vechtdal dalfsen OZB begroting Nieuws
Deel dit artikel: