Gedeputeerde Van Hijum: geen sprake van achterhouden informatie tijdens debat LithiumWerks

De provinciale staten van Overijssel geloven gedeputeerde van Hijum, dat hij geen 'informatie heeft achtergehouden' tijdens een debat over een miljoenensteun aan het Hengelose LithiumWerks. Maar, zo gaf Van Hijum toe, "Met de kennis van nu" zou hij de Statenleden beter hebben geïnformeerd.

Het gaat om de toekenning van een lening van 7,5 miljoen door investeringsmaatschappij Oost NL aan de accufabrikant LithiumWerks. Dat bedrijf heeft grote plannen voor de ontwikkeling van een onderzoekscentrum op Technology Base Twente, op het vliegveld Twente. In september gingen de Statenleden van Overijssel akkoord met die lening. In oktober kwam er discussie over de rol van Geert Braaksma. 

De 'petten' van Geert Braaksma

Braaksma is commissaris bij Oost NL en tevens voorzitter van de Twente Board, die zich bezighoudt met de economische ontwikkeling van Twente. Maar Braaksma is ook commissaris bij Super B, een dochterbedrijf van LithiumWerks, dat de lening kreeg.

Braaksma zit dus aan zowel de gevende als de ontvangende kant en gaf als TwenteBoard-lid een positief advies. Maar volgens Van Hijum heeft Braaksma zich bij Oost NL niet bemoeit met de besluitvorming. En, zo zegt van Hijum, "die besluitvorming is volledig transparant geweest". 

Discussie Oost NL over commissarissen en bijbanen

Volgens de PVV was de lening niet zo snel - of helemaal niet verstrekt - als de 'petten' van Braaksma bij de beraadslaging bekend waren geweest. 

De provinciale politiek geloofde Van Hijum, die erkende dat hij het met 'de kennis van nu' anders zou hebben gedaan. Daarnaast wil van Hijum een discussie binnen investeringsmaatschappij Oost NL over de 'bijbanen' van de commissarissen. 

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.