Begroting Dalfsen op nippertje goedgekeurd inclusief verhoging ozb

Na de waarschuwende woorden van burgemeester Noten dat Dalfsen onder toezicht van de provincie komt als er geen overeenstemming wordt bereikt over de ozb verhoging en dus de begroting, is de raad schoorvoetend akkoord gegaan met verhoging van de onroerendezaakbelasting. Het gaat om een aangepast voorstel voor 2019 met een verhoging van 5 procent.

De ozb bleek maandagavond al goed voor discussie tussen de partijen en het gemeentebestuur. Dalfsen stelde voor om de komende drie jaar de ozb te verhogen met 47 euro verdeeld over drie jaar voor een gemiddeld huishouden. Dat geld is nodig om het huishoudboekje van de gemeente sluitend te maken en om toekomstige investeringen te kunnen bekostigen.

Alternatief

Gemeentebelangen had een alternatief voorstel; wel een jaarlijkse verhoging de komende drie jaar, maar minder fors. Het CDA en de ChristenUnie wilden eerst meer inzicht in de kosten voor bepaalde plannen zoals het centrumplan Dalfsen of het opknappen van het plein voor het gemeentehuis. 

Na een lange schorsing en de waarschuwende woorden van de burgemeester kwamen Gemeentebelangen, het CDA en de ChristenUnie alsnog met het voorstel voor 5 procent ozb verhoging, maar alleen voor volgend jaar. Ook moet wethouder van Leeuwen eenmalig een bedrag van 100.000 euro besparen op een nog toekomstige uitgave. Dat voorstel is aangenomen en daarmee is de begroting goedgekeurd.

De partijen staan overigens niet onwelwillend tegenover verdere ozb verhoging in de toekomst, maar alleen als er financieel goed onderbouwde plannen liggen zodat de politiek ziet waarvoor het geld wordt gebruikt. De drie kleine fracties van de PvdA, VVD en D66 zijn tegen de verhoging en steunden het voorstel van de drie grootste partijen niet.

Afscheid Han Noten als voorzitter raad

De bewogen vergadering was tevens de laatste vergadering van burgemeester Noten. Hij gaf met een kort afscheidswoord aan dat het een bijzonder moment voor hem was. Han Noten hamerde op integriteit en het feit dat hij het heel belangrijk vindt dat raadsleden eigenlijk een lekenbestuur zijn.

"Dat vind ik prachtig, juist omdat u als leek hier zit weet u wat er leeft onder de mensen. De ambtenaren zijn de professionals. U wordt niet gevraagd vanwege uw briljante kennis, maar vanwege de essentie dat u snapt wat er in de samenleving gebeurt."

Ook wil de burgemeester de term 'het kan altijd beter' niet meer horen. "Wees trots op wat u doet, geef als antwoord als iemand op- en aanmerkingen heeft 'Waar was je zelf..' Het kan niet beter, je probeert je best te doen."

Ook benadrukte de burgemeester dat je niet te voorzichtig moet zijn, risico moet durven nemen. "Een sloot neem je ook niet stap voor stap, je springt daar in een keer overheen."

Op vrijdag 23 november is iedereen die dat wil in de gelegenheid om afscheid te nemen van de burgemeester in Kulturhus De Spil.

Notenboom

Als afscheidscadeau van de raad wordt in alle kernen een 'Han Notenboom' geplant. Vanwege de krappe huishoudportemonnee stelde waarnemend raadsvoorzitter Nijkamp voor dat de raadsleden en het college de bomen zelf zouden planten. Met gelach en een hamerslag is de vergadering kort voor middernacht gesloten.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Vechtdal dalfsen OZB begroting gemeenteraad Nieuws
Deel dit artikel: