Criminoloog over enorme Nederlandse drugsindustrie: "Vier doden in Enschede is uitzonderlijk"

"Het gaat de drugscriminelen in Nederland makkelijk af. Er wordt een enorme hoeveelheid drugs geproduceerd", vertelt criminoloog en lector aan de Politieacademie Edward van der Torre. "Maar er vallen relatief weinig doden. De vier mannen in Enschede zijn uitzonderlijk."

Van der Torre doelt op de vier doden die gisteren in een bedrijfspand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede zijn gevonden. In het pand werd deze zomer nog zeventien kilo gedroogde hennep in beslag is genomen.

De lage strafmaat, de kleine pakkans en de goede infrastructuur maken Nederland erg interessant voor criminelen. "Het loopt volstrekt de spuigaten uit. De Nederlandse drugsindustrie is de grootste van Europa", vertelt de criminoloog. "We hebben meer politie nodig, vóóral rechercheurs."

Meer rechercheurs

De roep van de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen om meer rechercheurs is dan ook bijzonder. "Er is de laatste tijd veel ingezet op wijkagenten, maar die gaan dit probleem niet oplossen. In een gemiddeld basisteam zitten nu precies nul rechercheurs die bezig zijn met de georganiseerde misdaad. Dat is lachwekkend", zegt de lector.

De drugshandel groeit in heel Nederland. Zo ook in Overijssel, waar volgens Van der Torre vooral de 'driehoek' Enschede, Hengelo en Almelo populair is bij criminelen. "Vanuit die plaatsen is het makkelijk doorsteken naar Duitsland."

Vietnamezen

Die route andersom bewandelen, is voor de criminelen net zo makkelijk. "Vietnamezen die in Duitsland crystal meth maken, komen de grens graag over", legt hij uit.

Dat één van de vier slachtoffers in Enschede van Vietnamese afkomst is, verbaast Van der Torre niet. "Vietnamezen zetten in alle landen waar ze naar gevlucht zijn nieuwe criminele netwerken op."

Weinig indruk

Strengere straffen zijn de oplossing, denkt de criminoloog. Want de huidige lage strafmaat lijkt geen indruk te maken op criminelen. "Politie en justitie slaan geen deuk in een steeds groter wordende berg boter", besluit hij.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Enschede Regio Enschede criminaliteit Nieuws
Deel dit artikel: