Minister wacht onderzoek sociale recherche naar omstreden Twentse zorgbureaus af

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wacht eerst de resultaten af van het onderzoek dat de sociale recherche heeft ingesteld naar een aantal Twentse zorgbureaus voordat hij in actie komt. Dat heeft de bewindsman geantwoord op Kamervragen die werden gesteld na berichtgeving door RTV Oost.

Twee zorgbureaus kwamen er vanwege verscherpte regelgeving - bedoeld om een einde te maken aan de praktijken van dubieuze zorgbureaus - niet meer in bij de gemeenten Almelo en Hof van Twente. Vervolgens zagen de zorgbureaus wel kans om een contract in de wacht te slepen bij Samen14, de organisatie waarin de Twentse gemeenten samenwerken op het gebied van zorg en jeugdhulp.

Opheldering minister

Dit tot verbijstering van Tweede-Kamerlid John Kerstens (PvdA), die de minister om opheldering vroeg.


De parlementariër wilde onder meer van de bewindsman weten of, naast het onderzoek op regionaal niveau door de sociale recherche, ook de landelijke Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bezig is met een eigen onderzoek.


Desnoods ingrijpen
Minister De Jonge antwoordt daarop dat hij de berichtgeving bij RTV Oost heeft gevolgd, maar dat hij vooralsnog geen aanleiding ziet om in te grijpen. De verantwoordelijkheid voor de zorgbureaus ligt volgens hem in eerste instantie bij de gemeenten.

Wel benadrukt de bewindsman dat, wanneer blijkt dat de kwaliteit van de zorg in het geding is, de IGJ desnoods zal ingrijpen.

Waarschuwingsregister

Bovendien wijst hij op het nieuw te vormen Waarschuwingsregister Zorgfraude, dat speciaal in het leven wordt geroepen in de strijd tegen het slepende probleem van de zorgfraude. Gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren kunnen dankzij dit register voortaan gegevens uitwisselen over bij hen bekende fraudeurs en deze informatie gebruiken bij het screenen van zorgaanbieders.

Daarmee moet onder meer worden voorkomen dat zorgbureaus bij de ene gemeente worden geweerd en vervolgens bij een andere gemeente wel voet aan de grond weten te krijgen.

Onderzoek sociale recherche
Tegen voor zover bekend minstens drie Twentse zorgbureaus loopt momenteel een onderzoek door de sociale recherche. De resultaten van het onderzoek door de sociale recherche tegen deze dubieuze Twentse zorgbureaus worden medio december verwacht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Almelo Hof van Twente Zorgonderzoek Nieuws
Deel dit artikel: