"Overijssel is best wel ondervertegenwoordigd in Tweede Kamer"

De problemen in de regio worden in Den Haag flink onderschat. Dat stelt CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede. Hij pleit voor een districtenstelsel om meer Kamerleden uit de provincie in het parlement te krijgen.

Volgens Omtzigt krijgen regionale problemen minder aandacht. Hij noemt de aanpak van de N35 als voorbeeld. "Die weg heeft wat minder aandacht dan bepaalde wegen in de Randstad", stelt hij.

Ondervertegenwoordiging

Omtzigt spreekt van een ondervertegenwoordiging van Overijssel in de Tweede Kamer. Op basis van het aantal inwoners zou Overijssel volgens Omtzigt zo'n negentien Kamerleden moeten leveren. 

Een districtenstelsel zou een uitkomst kunnen zijn. "Dat betekent dat Overijssel negen of tien Kamerleden kiest. Dan heb je een betere vertegenwoordiging in de Tweede Kamer."

Zes Overijsselse Kamerleden

Van de 150 Tweede Kamerleden, komen er zes uit Overijssel. Dat zijn Malik Azmani (VVD) uit Dalfsen, Frank Futselaar (SP) uit Zwolle, Edgar Mulder (PVV) uit Zwolle, Pieter Omtzigt (CDA) uit Enschede, Roy van Aalst (PVV) en Maurits von Martels (CDA) uit Dalfsen.

Er zijn meer geboren Overijsselaars in de Tweede Kamer. Zo is Daniel Koerhuis (VVD) geboren in Dedemsvaart. Hij woont tegenwoordig in Tervuren. Agnes Mulder (CDA) komt uit Hardenberg, maar woont tegenwoordig in Assen.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Politiek Tweede Kamer Pieter Omtzigt CDA Nieuws
Deel dit artikel: