Ruimtelijke regels voor grootschalige energieopwekking in Dalfsen

Initiatieven voor grootschalige energieopwekking moeten voortaan getoetst worden voordat het initiatief door mag gaan. Dat staat in het  beoordelingskader grootschalige energieopwekking dat het college van burgemeester en wethouders in Dalfsen heeft opgesteld. De gemeenteraad moet dit document nog goedkeuren.

Het beoordelingskader schrijft ook voor dat er een "zorgvuldig participatieproces met omwonenden moet plaatsvinden" en ook moet het initiatief passen in de inrichting van het landschap. Dergelijke regels waren er sinds de zomer van 2017 al voor zonneparken, maar dit wordt nu uitgebreid naar andere vormen van grootschalige energieopwekking.

'Invloed uitoefenen'

Wethouder Jan Uitslag weet dat er een grote hoeveelheid lokaal opgewekte duurzame energie nodig is om te voldoen aan de vraag naar energie in de gemeente. "Daarvoor zijn grootschalige energieprojecten nodig, die grote impact hebben op het landschap, de inwoners en op de ruimtelijke kwaliteit. Met dit beoordelingskader willen we invloed uitoefenen op de locatie en de manier waarop die grootschalige projecten worden uitgevoerd."

Volgend jaar wordt voor de gemeente Dalfsen onderzocht welke energiemix het meest ideaal is. Ook komt er een Regionale Energiestrategie (RES) voor West-Overijssel. Het beleidsdocument van Dalfsen is een dynamisch document en kan hierop aangepast worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Vechtdal Dalfsen duurzaamheid milieu Nieuws
Deel dit artikel: